Автор
Woman.bg

Да ти напълни душата с "Бесаме мучо"... Може го великата Сезария Евора

На 27 август през 1941 г. се ражда звезда – Сезария Евора, която по-късно всички ще наричат Кралицата на „морна“. Стилът, който превръща Сезария в една от най-великите певици на 20-и век, съчетава западноафрикански перкусии, португалско фадо, британско баладично пеене и бразилски ритми.

Сравняват гласа ѝ с инструмент, преплитащ в едно топлите звуци на хавайска китара, цигулка, акордеон и кларинет.


Приятно меланхоличният ѝ тембър, примесен с леката ѝ дрезгавина, сякаш галят ухото, омагьосват душата и пренасят в друго по-красиво и нежно измерение.

„Босоногата дива“, както я кръщават медиите заради желанието ѝ да излиза на сцената боса, се ражда в пристанищния град Миндело, Кабо Верде, в семейството на музиканти. Възпитана в традициите на католицизма, до края на живота си твърди, че вярата е неразривно свързана със самата нея.



От 17-годишна пее в местни барове в родината си, но добива световна слава чак на 43 години, когато записва първата си плоча в Португалия. Печели огромна популярност по цял свят с печалните си балади на креолски език.

Днес най-известната африканска певица е оставила след себе си 20 албума, повечето от които, според престижната класация "Top 200" на сп. "Билборд", са сред най-продаваните в света.

Номинирана е пет пъти за наградите "Грами", а през 2003 г. получава приза за най-добър етноалбум за Voz D`Amor. Наградена е и с френския орден на Почетния легион.

В чест на великолепната Сезария ви предлагаме да се насладите на някои от нейните най-емблематични и докосващи изпълнения:

1. Besame Mucho

2. Petit Pays

3. Historia De Un Amor

4. Ingrata

5. Sodade

Четете още: 5 емблематични песни на Лили Иванова