Автор
Радина Василева

Код здраве: Всичко за анорексията и булимията

Темата на днешния епизод на „Код здраве“ е посветена на част от болестите на психиката, които се изразяват най-вече чрез начина, по който изглежда тялото.

Постоянната мания за слаба и перфектна фигура е тема, която често се обсъжда по адрес на жените. Спира да се говори за нея обаче, когато нещата станат сериозни, извръщаме поглед, когато видим грозно слаб човек по улицата, или такъв, който си говори сам. Липсата на разбиране и човечност към тези, които са психично болни, всъщност е болест на цялото ни общество.

Според статистиката, по света на всеки час умира по един човек от хранителни разстройства като булимия и анорексия. За броя болни в България официална статистика липсва. Днес по темата разговаряме с д-р Вася Вутова от „Александровска" болница.

Д-р Вутова завършва Медицински университет – Плевен през 2015 г. Понастоящем работи в екипа на Второ отделение на клиниката по психиатрия в „Александровска” болница с ръководител проф. Вихра Миланова. Тя е един от младите психиатри в клиниката, ангажирана е както с клинична, така и с научно-изследователска работа. Професионалните ѝ интереси са в областта на биологичната и когнитивно-поведенческата терапия на психичните разстройства, както и изучаването на психичните нарушения при редки наследствени неврологични заболявания.

„Проблемът със стигмата върху психично болните в България е много голям. Свидетели сме на тяхното грубо дискриминиране и на практика отхвърляне от обществото“, отбелязва още в началото на разговора д-р Вутова.

Тя разяснява и разликата между булимия и анорексия: Анорексия нервоза представлява отказ от храна с цел придобиване на по-слаба фигура, която е извън физиологичните критерии - трайно понижаване на теглото под долната граница на физиологичния телесен индекс – 17,5. В тези случаи е налице протеинов дефицит, който води до критично отслабване на имунитета, при което безобидни инфекции, вирусни и бактериални заболявания могат да се усложнят до фатален край. Именно по тази причина психичното заболяване с най-висока смъртност е именно анорексия нервоза.

При булимия нервоза пък наблюдаваме пристъпно повишение на апетита, съпътствано с повишена консумация на храна поне два пъти в седмицата за около два часа, в рамките на три последователни месеца. След обилното хранене следва повръщане, защото има същият стремеж за отслабване.

Според д-р Вутова и двете нарушения често са симптомна проява на по-често срещани други психични заболявания. Рискови фактори са дисхармоничната семейна среда, родителската депривация. Парадоксално е, че страдат предимно високоинтелектуални лица в юношеска възраст, по-често момичета.
Болните от анорексия и булимия често отричат, че имат проблем, не търсят помощ или категорично отказват такава. Тук идва и изключително важната роля на техните близки и приятели, които много често не знаят как е най-добре да действат в подобни ситуации – дали да са по-толерантни или пък по-настоятелни, как точно да разговарят с болния. Именно в тези случаи е препоръчително близките да потърсят помощ и консултация от психиатър.

Кои са симптомите на тези две социално-значими заболявания, как се поставя диагнозата, какво представлява лечението и как да действаме, ако наш близък страда от тях – отговорите ще намерите във видеото:

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS