Автор
Woman.bg

Тези 10 мантри ще ви помогнат да се превърнете в уверена в себе си жена

Известната психоложка Лариса Ренар уточнява какво е нужно, за да станем независими, но при това да имаме успех в любовния живот. Предлагаме ви десет ефективни мантри.

Аз избирам себе си и умея да взимам самостоятелно решения

Само ние самите знаем какво е най-добро за нас. Ние интуитивно усещаме кога предаваме себе си и ценностите си, но понякога се притесняваме да говорим за това и да отстояваме мнението си, своето виждане за ситуациите, своите решения. Понякога толкова ни е страх да изгубим нещо – мъж, работа или одобрението на околните – че сме готови да предадем себе си. Първо в дребните неща, а после и за по-големи и значими. Иска се вътрешна сила и смелост, за да си кажеш какво е важно за теб. При това трябва да си готова, че ако човекът насреща не желае да изслуша и приеме ценностите ти, той може да си тръгне. Парадоксално обаче именно честността към себе си и към другите поражда най-близките и искрени отношения с хората.



Моето настроение и моето състояние не зависят от околните

Нашата цялостност се проявява и в това как реагираме на настроенията и постъпките на другите хора. Включително и на партньора. Ако всяка критика и всяко пропуснато обаждане ви вкарват в депресия, това показва, че вие не се чувствате в хармония със себе си. Най-много ни нараняват нещата, които резонират с нашите вътрешни забрани да постъпваме по подобен начин или напротив, с неприемането на същите качества у себе си. Затова преди да упреквате другите и да леете сълзи, уточнете за себе си защо реагирате така. Кой ваш любим мазол настъпват околните постоянно? На нас ни се случва само това, които ние позволяваме да се случва. Веднага щом си изясним какво става вътре в нас, всичко започва като по чудо да се променя. Колкото по-независими ставаме, толкова по-малко ни провокират и дразнят другите хора.

Аз правя това, което ми харесва

Когато една жена се занимава с това, което обича, тя изпитва вдъхновение, хъс и прилив на енергия. Именно изпълващата ни енергия е магнитът, който привлича вниманието към нас. Околните и особено мъжете усещат това. Всеки един мъж ще хареса жена, която има свое любимо занимание. Очите ѝ светят, тя е изпълнена със страст към живота, мислите ѝ не са заети само с партньора. И това отново има връзка със смелостта да бъдеш себе си и да следваш желанията си. Ако любимото занимание ви осигурява и прилични доходи, мъжът ще знае, че не сте го избрали заради парите му, а защото той ви интересува като личност.



Аз имам свои интереси, увлечения и занимания, които не съм готова да зарежа заради мъж

Има една красива метафора – когато две капки се сливат в една, те се разтварят една в друга и губят себе си, а когато две запалени свещи започват да горят заедно, пламъкът става по-ярък, но всяка от тях може да носи своята собствена светлина. Отдадеността ни на любимото хоби, на любимия спорт и на личностното развитие ни позволява да запазим индивидуалността и уникалността си. Така не се превръщаме в сянка на мъжа, а напротив – откриваме му нови хоризонти. Важно е да намирате баланса – не зарязвайте всичко заради мъжа и не зарязвайте мъжа заради всичко. Известната психоложка и писателка Мерилин Аткинсън е казала, че 12 часа седмично двойката трябва да прекарва заедно, а всичкото останало време може да се посвети на нещо друго. Така животът ви ще бъде пълноценен и наситен с впечатления, а не скучен и монотонен.

Аз имам своя среда, свои приятели и обожатели

Общуването с други хора ни вдъхновява и развива, дава ни възможност да погледнем по нов начин на себе си и на света. Ако жената се затвори в малкия си семеен свят или в отношенията си с партньора, в даден момент тя ще попадне в капана на еднотипните мисли и реакции. Така тя ще стане предсказуема, зависима и скучна. Кръгът от приятели и обожатели запазва свежестта на възприятието, поддържа обмена с нова информация и знания, както и усещането, че сте интересни за много хора, включително и мъже. Важното е само да общувате и флиртувате с другите, но в никакъв случай да не изневерявате на любимия си, тъй като това ще разруши близостта. Интересът от страна на други мъже ще поддържа в тонус не само вас, но и партньора ви, който ще осъзнава, че има конкуренция и че не е сигурно, че той винаги ще излиза победител от тази надпревара. Това придава на отношенията лека непредсказуемост и при това ги заздравява.


Аз не разкривам всичките си тайни и проблеми

Умението да премълчите нещо също засилва интереса на хората и желанието им да ви опознаят по-добре. Когато жената споделя твърде открито всички подробности от живота си – своите болежки и проблеми – се губи очарованието на загадъчността и романтизма. В такива моменти човекът насреща започва да се чувства като съдебен лекар, пред когото се изсипват всички вътрешности. Нищо чудно, че след това изчезва не само влечението, но и желанието за общуване. Усещането, че имате до себе си чужд човек, дори ако живеете с него вече от 20 години, не позволява и на двамата да се отпускат твърде много. А и самата мисъл, че имате своите малки тайни, е вълнуваща и възбуждаща.

Аз не позволявам на никого да ме пренебрегва, да ме унижава и да проявява неуважение към мен

Понякога си мислим, че приемаме човека, а всъщност го разглезваме. Приемането става, когато разбираме, че всеки си има своя път и своя начин да се прояви, уважаваме дълбоко човека, но в същото време не му позволяваме да нарушава личните ни граници. Ясните правила за това какво е приемливо за вас и какво е абсолютно недопустимо ще накарат другите да се вслушват в мнението ви и да уважават ценностите ви. Важно е да говорите и да се разбирате за тези неща, без да стигате до обвинения, но заявявайки твърдо каква е позицията ви, какви са принципите ви, чувствата ви и очакванията ви по наистина важните въпроси.



Аз се поддържам, добре облечена и образована съм

Самодостатъчната жена си знае цената и влага време и пари в себе си. Нашето отношение към себе си, това доколко се ценим сами, определя и отношението на другите и оценката им за нас. Когато жената забравя за себе си, не се развива, не се глези с хубави дрехи и поддържане на красотата си, мъжете (а и всички останали) възприемат това като нейно неуважение към самата себе си и си позволяват и те да се държат неуважително с нея. Но понякога не е важно дори какво мислят мъжете за нас и как ни възприемат, а просто това, че любовта към себе си ни изпълва с енергия, вдъхновение и радост!

Аз не правя сцени за всяка дреболия

Мъдрите и самодостатъчни жени се отличават с хладнокръвие и умение да контролират емоциите си. Това не означава, че такава жена е винаги спокойна. Тя може да вдигне скандал, когато е абсолютно спокойна отвътре, или да остане външно спокойна, когато вътре в нея бушува буря. Именно този контраст ѝ придава пикантност и прави любовните отношения по-вълнуващи. Всичките изблици на тази жена обаче са внимателно обмислени – и именно това ги прави толкова силни и запомнящи се. Ако пък жената твърде често прави сцени, това показва нейната неувереност в себе си и липсата на самоконтрол.



Аз избирам най-доброто и не съм съгласна на по-малко от това

Самодостатъчната жена може да си позволи да бъде себе си, да отстоява принципите си, да се занимава с нещата, които обича, да общува и да живее пълноценно, без да се фокусира изцяло върху партньора – но винаги намира време за него и му дава любов, без да иска нищо в замяна. При това тя може да си позволи да избере най-добрия мъж за себе си, осъзнавайки своите достойнства, приемайки недостатъците си и знаейки, че „по-добре да съм сама, отколкото с когото ми падне“. Самотата не я прави нещастна, а напротив – позволява ѝ да остане в хармония със себе си, без да се хаби за ненужни връзки, срещи и занимания. Избирайки най-доброто за себе си, вие ставате по-силни.

Четете още: 5 неща, които всяка зодия трябва да избягва да прави