Автор
Ива Петрова

8 начина да укрепим чупливите нокти през есента

Резките промени в температурата, постоянният контакт с почистващи препарати, гел-лакът и изграждането – всичко това уврежда ноктите ни. Можете да възстановите здравината и външния им вид с някои прости процедури в домашни условия.


Вана с растителни масла

Това, в което си пържите яйцата на закуска, е чудесно средство за укрепване и подхранване на ноктите. Сипете в подходящ съд малко олио или зехтин, потопете пръстите си вътре и се отпуснете, гледайки любимия си сериал или слушайки музика. С тази процедура не можете да прекалите! Глезете ноктите си винаги, когато имате няколко свободни минути.

Йод

Отслабените нокти имат нужда от витамини и минерали, а вие можете да ги наситите с йод. Натопете клечка за уши в йод и нанасяйте линии по ноктите в различни посоки, докато йодът не престане да попива бързо. Най-добре си правете процедурата преди лягане, за да могат ноктите ви да си възвърнат естествения цвят през нощта.

Солна терапия

За укрепваща вана с морска сол ползвайте сол без оцветители и ароматизатори. Разтворете 2 супени лъжици в 200 мл. топла вода, можете да добавите и течен витамин Е. Правете си такива вани за нокти всеки ден в продължение на 2 седмици.

Мнение от експерт:
Солната терапия е един от най-разпространените и ефективни методи за лечение на нокти и профилактика. Морската сол е богата на полезни микроелементи и съдържа много йод. Терапията възстановява структурата на ноктите, подобрява кръвообращението и подхранва ноктите с необходимите вещества. Ефектът на морската сол може лесно да се забележи след почивка на море. Трябва обаче да се отбележи, че солта изсушава кожата, затова е добре да редувате терапията с омекотяващи процедури с масла.

Медено-лимонова маска

Лимоновият сок е чудесно средство срещу чупливост и разслояване на ноктите. Освен това забавя и растежа на кутикулата. Най-простият начин да поглезите пръстчетата си е да ги подържите впити в лимонови резени 10-15 минути. После намажете кожата с козметично масло по ваш избор.

Можете да си направите и млечно-медена смес с лимонов сок – в 100 мл. топло мляко добавете 3 супени лъжици мед и сока от половин лимон. Потопете дланите си в течността за 30 мин., като я поддържате топла.

Мнение от експерт:
Лимоновият сок е натурално избелващо средство и при често използване ще ви отърве от жълтеникавия цвят на ноктите. Една от най-ефективните рецепти за укрепване на ноктите в домашни условия е ваната с лимонов сок и морска сол. Смесете 2 супени лъжици лимонов сок с няколко щипки морска сол, разбъркайте и потопете ноктите си в сместа за 15-20 минути. После измийте с топла вода.


Билки

Можете да си правите вани за нокти не само от растителни масла, но и от билкови отвари. Особено ефективни са лайката, жълтият кантарион и градинският чай.

Залейте 1 супена лъжица лайка с 1 чаша вряла вода. Оставете сместа за 10-15 мин., после прецедете, добавете 1 супена лъжица лимонов сок и си направете вана за нокти. Повтаряйте процедурата 1-2 пъти седмично.

Парафинова маска

Парафинът е чудесно подхранващо средство за ноктите и кожата. Той ще възвърне красотата на ръцете ви и ще ги подмлади още от първата процедура. Ефектът се запазва дълго време, затова като профилактика процедурата се прави не по-често от веднъж месечно. При лечебен курс можете да си я правите веднъж седмично в продължение на 2 месеца.

Парафинът се използва само веднъж, а след процедурата трябва да се изхвърли, защото става токсичен. Можете да загреете парафина на водна баня или в микровълнова фурна.

Мнение от експерт:
Парафинът е натурален омекотител, който ще ви помогне да направите кожата си еластична и мека. При нанасяне той трайно овлажнява кожата. Парафинът също така ще ви помогне да отворите порите и да отстраните мъртвите клетки на кожата, както и да премахнете лющенето. Затова тази терапия се съчетава добре със солни вани.


Първо нанесете на ръцете лек овлажняващ крем. Той ще действа като вътрешен хидратиращ слой и ще улесни омекотяването на кожата. После постепенно натопявайте дланите си в предварително разтопен, но не и горещ парафин. Първо топнете само връхчетата на пръстите за няколко секунди, после ги изкарайте и изчакайте парафинът да поизсъхне. Повторете още няколко пъти, за да натрупате 5-7 слоя парафин. Когато поизсъхне, сложете си гумени ръкавици, а върху тях широки вълнени ръкавици, които да ви затоплят. Изчакайте около 30 мин., после отстранете парафина и намажете ръцете си с овлажняващ крем.

Желатинова маска

Тази маска ще ви помогне бързо да заздравите ноктите си. Разтворете 1 супена лъжица желатин в топла вода, добавете малко лимонов сок и няколко капки от любимото ви етерично масло. Дръжте ръцете си в топлото желе около 20 мин.

Тоник от розова вода

Това козметично средство съживява уморената кожа на ръцете и ефективно укрепва ноктите. Добавете към 3 супени лъжици розова вода 1 чаена лъжичка глицерин. Разбъркайте и си направете масаж на дланите и ноктите с получената смес преди лягане.

Четете още: Лененото семе е опасно за здравето