В сезона на тиквите лесно може да стопим килца и да влезем във форма. Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат и в същото време да подобрят здравословното си състояние. Тиквата превъзхожда останалите есенни плодове и зеленчуци по съдържание на полезни вещества. Тя притежава ценни диетични и хранителни качества. Бедна е на мазнини. За порция от 100 г тя съдържа 26 kcal, 7 г въглехидрати, 2,8 г захар и 1 г белтъчини.
Диетата с тиква е удачен избор заради богатото ѝ съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР. Оранжевата красавица се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите си.
Диетолозите съветват да спазвате тази диета не повече от една седмица. За този период ще отслабнете от 3 до 5 килограма. Желателно е да пиете по 2 литра минерална вода. Кафето е забранено. Зеленият чай е идеален заместител. По време на диетата е забранена и захарта.
1 ден
През целия ден се консумира 500 – 700 г сварена тиква, разделена на 4 порции (160 г на порция).
2 ден
През втория ден се консумира 800 г печена на фурна тиква, разделена за 4 порции.
3 ден
През третия ден се консумира салата от тиква. Тиквената салата се приготвя от: 200 г тиква, 150 г картофи, 200 г червено цвекло и 1 праз. Тиквата и картофите се сваряват, а празът се задушава. Към сварените продукти се добавя цвеклото, нарязано на едри кубчета. Овкусява се с 3-4 с.л. зехтин и сока на ½ лимон. Салатата се консумира на порции през целия ден.
След третия ден започвате всичко отначало.