Самотната майка не е феномен в днешно време. За съжаление модерната жена се е научила да се грижи напълно сама за себе си и е открила заместител на липсващия мъж в почти всяко отношение. Тя работи здраво, гледа си децата, заема ръководни позиции, сменя крушки, зимни и летни гуми, ремонтира бани и какво ли още не.

Модерната жена често не е обвързана, но за сметка на това е майка. Самотна майка. Някои дори предпочитат да ликвидират бащинската фигура в семейството изцяло, като заченат чрез ин витро процедури с донорска сперма. Един от най-пресните примери за това е певицата Натали Имбрулия, която стана майка за първи път наскоро. Та за какво ѝ е мъж? Тя има всичко, което ѝ е необходимо, за да отгледа здраво и щастливо дете. Но морално ли е това и редно ли е да си плод на материал от баща назаем и самотна майка? За някои този процес, който е следствие на невероятния напредък в медицината, е равен на истинско престъпление. Например в Полша вече е невъзможно да станете майка, ако нямате интимен партньор. Законът няма да позволи да се подложите на ин витро оплождане с донорска сперма, независимо че сме в XXI в., когато живеем в заблудата, че всеки може да прави каквото пожелае с живота си.



Забраната в Полша е въведена от партията „Право и справедливост“, чиито убеждения определено носят консервативен характер. Любопитен факт е, че причината за нея не е моралната страна на проблема при израстването на детето без баща, а религиозният фактор. Според католическата църква ин витро оплождането е грях. То би могло да доведе до загуба на ембриони, които според католическата вяра имат душа и права, равностойни на тези, които притежава всеки човек. Следователно – ин витро процедурите отнемат възможността за живот и нарушават човешките права. Дори децата, които са се родили като следствие на подобно оплождане, са възприети като неестествени и дори подозрителни. Защо направо не ги наречем „извънземни“?



По тази логика на абортите също не се гледа с добро око, освен ако бременността не заплашва живота на майката, на бебето, не е настъпила след изнасилване или не се налага поради здравословен проблем. И това се случва днес, когато уж имаме право на избор. Когато гей двойките вече се разхождат свободно навън, когато двойките всъщност често прерастват в тройки и отглеждат деца.

Според католическата вяра ин витро процедурите са грях и защото изместват любовта между мъжа и жена. Което може и да звучи логично, но от друга страна много двойки със сериозни репродуктивни проблеми получават шанса да станат родители. И дават възможност на жените, неоткрили любовта в живота, да допринесат за прираста на нацията. А да не би да е морално и богоугодно да изоставиш детето си, заченато по естествен път, в сиропиталище? Дете, което е имало и майка, и баща, но няма право да опознае тяхната обич и грижа. За сметка на това обаче една жена, която мечтае да бъде родител, няма това право, просто защото нито един мъж в живота ѝ не е бил подходящ да стане баща на детето ѝ.

И тук е моментът да споменем още един факт, свързан с ин витро процедурите на необвързани жени в Полша. Те са длъжни да подпишат декларация за това, че ще гледат отговорно своето все още несъздадено дете. Дотук добре, но има и още нещо – на тази декларация трябва да има и подпис на мъжа, който също декларира, че ще поеме грижите за детето, наравно с майката. Нямаш мъж за подпис – нямаш право да забременееш.

Четете още: 67-годишна китайка забременя по естествен път