Автор
Цвета Герчева

Дъска със сирена и чаша вино - пълен наръчник за перфектния чийзборд

Дъска с наредени сирена, чаша вино и добра компания... мисля, че още не е измислен по-добър формат за студените вечери на късната есен и зимата. Е, аз винаги добавям и нещо нестандартно за разкош, за да знам, че съм направила максимума и да усещам, че живея истински. Дали ще бъдат няколко резенчета ананас или пък селекция добър ром от Барбадос и плътно дъхаво вино от Балканите - винаги се старая да имам онази щипка шик на масата, която толкова много обичам. И все пак, за да наредите перфектният чийзборд (*от cheese - сирене и bord - дъска) има няколко правила, които е добре да знаете. Ето и кои са те.


На каква температура се сервира


И със сиренето е като с виното, за да извадите най-добрите му вкусови качества е много важно да знаете на каква температура да го сервирате. На всички ни се е случвало да консумираме прекалено "топли", меки сирена, които буквално се разтичат. Когато правите вашият чийзборд, това е грешка. Тогава коя е перфектната температура? Има различни теории, но най-работещият трик е следният: когато каните гости, извадете сиренето от хладилника 30 минути преди да го сервирате. Така то ще запази цвета си, консистенцията и аромата си.


Да нахраним сетивата


Когато аранжираме чийзборда е много важно да имаме предвид, че освен небцето, нашата задача е да нахраним и всичките си сетива. Затова винаги слагайте някакъв цветен акцент. Има и едно много важно правило - за да подчертаете топлите млечни нюанси на сирената, трябва да изберете дъска с контрастен цвят. Грешка е да сервирате сирене на светла дървена повърхност, понеже така цветът му не изпъква. Специалистите препоръчват нюансите на орех и даже махагон, като най-подходящи за перфектния чийзборд.

Разрежи ме със страст

Има няколко теории как точно трябва да бъде рязано сиренето, когато го сервираме върху дървена дъска. Независимо коя традиция следвате - да е на кубчета, триъгълници или лентички, не забравяйте, че прецизно срязаните фигурки са много важни. И тук е мястото да ви дам един съвет. Когато искате да разрежете синьото сирене, което по традиция винаги залепва по повърхността на ножа - трябва да направите нещо много просто. Вземете ножа, полейте го за няколко минути с много гореща вода и след това разрежете. Топлата метална повърхност ще ви помогне да направите перфектните парченца.

И още един съвет от експертите - когато сервирате сирената, винаги слагайте отделен нож за всеки вид на дъската. Така няма да се налага гостите да режат ементала и бри с един и същи нож и по този начин да смесват вкусовете. Правило, което е добре да се спазва.


Компанията

Когато говорим за перфектната "компания" на чийзборда, винаги трябва да имаме предвид едно - сиренето само по себе си е уникален с вкусовите си качества продукт. Затова е грешка да бъде сервиран с други прекалено ароматни или подправени неща за хапване. Правилото е старо и гласи горе долу това: на масата трябва да има бял хляб, сирене и вино. Семпло, вкусно, изпитано!

Не правете грешката да сервирате сирената с прекалено ароматни билкови сухари или пък с други натрапчиви на вкус храни - това ще "разконцентрира" сетивата ви и така ще изгубите пълното удоволствие от богатия млечен вкус.


Колко сирене е достатъчно

Всяка домакиня, която очаква няколко човека за вечеря, се изправя пред въпроса - колко сирене трябва да има на масата, за да се нахранят всички и да не останат с впечатлението, че храната не е достатъчна. Съветът на специалистите е да сметнете средно по 250 грама сирене на човек, когато правите чийзборд и каните приятели на вино. Тоест, ако имате 4 госта, предвидете няколко вида сирене, които сумарно да са поне килограм. Лесно е за смятане, нали?

Заложете на качествено сирене

Когато говорим за вкус и качество, трябва да отбележим, че сирената е важно да са произведени от свежо мляко. Какво означава това ли? Когато се чудите към кое сирене да посегнете от рафта в магазина, заложете на бранд, който с годините е доказал качеството си, като Castello, например. Сирената на марката се произвеждат от 100% свежо мляко.

Аз лично съм им голяма фенка не само заради страхотния млечен вкус, но и заради иновациите, които брандът въвежда постоянно в този иначе класически бизнес. След като тази година пуснаха на пазара бри с чили пълнеж, както и бри с чесън и черен пипер, гурме феновете останаха истински изненадани.



Аз пък ги препоръчвам за чийзборд, защото е наистина много красиво за сервиране - сърцевината на бри-то е с различен цвят и симбиозата между пикантната чушка и усещането за мляко е много нежна и запомняща се, като същевременно носи онова усещане за нещо истински нестандартно.

И още една малка тайна. Ако искате да изненадате наистина гостите си, вземете от ринговете на Castello с ром и ананас, нарежете на кубчета един плод, сервирайте някой екзотичен карибски ром и бъдете сигурни, че сте постигнали максимума. А за тези от вас, които не вярват - опитайте някое от сирената на Castello. Няма да съжалявате.

(в материала има продуктово позициониране)