Автор
Люблена Папазова

300 ресторанта със звезда Michelin ни чакат в Германия

Отдавна мина времето, в което българите ходехме в Германия, за да си купим кола или да излетим за далечна ваканция от огромните летища във Франкфурт или Хамбург. Днес обединена Германия, точно 30 години след падането на Берлинската стена, е все по-популярна сред българските туристи, които искат да се отдадат на хубава храна, луксозна обстановка и забележителни исторически паметници.

За девета поредна година туризмът в Германия отбелязва рекорд по посещения на чужденци, включително и българи, обясниха експертите на немския туристически борд на специална пресконференция в София. 87,7 милиона души от цял свят са се насладили на повече от 20 000 хотела в Германия. Те предлагат 800 000 стаи с почти 1,5 милиона легла и обслужване за всички-от ниско бюджетни туристи, до пътешественици, изискващи най-високия стандарт на обслужване.

Повече от 300 ресторанта със звезда Michelin във всички региони на страната са доказателство за отличното качество на немската кухня от висок клас.

През изминалите тридесет години туризмът се превръща във все по-важен икономически фактор. Сега той внася над 105 милиарда евро в икономиката на Германия и осигурява около три милиона работни места. Най-предпочитаното място от туристите е столицата Берлин с 15,1 милиона нощувки от чуждестранни посетители. След обединението туристическата инфраструктура също се възползва от значителни публични и частни инвестиции в двете половини на страната.

Транспортният проект „Германско единство“ предвижда капиталови разходи от 40 милиарда евро, за да приведе автомагистралите, главните пътища и железопътната мрежа от Източна Германия до стандарта на Западна Германия. Международни спортни събития като Световното първенство за мъже по футбол през 2006 г. и Световното първенство за жени през 2011 г. помогнаха да се формира имиджът на Германия като отворена и приветлива ваканционна дестинация. Гостоприемството на домакините е основен принос, наред със спортната инфраструктура и най-модерните стадиони като тези в Берлин, Лайпциг и Дрезден.

Активните туристи се наслаждават на 200 000 километра добре обозначени пешеходни пътеки и 70 000 километра велосипедни маршрути на дълги разстояния, както и огромното разнообразие от неща, които да видят и да направят в непокътнатата красота на планинските райони. Велосипедната пътека на “Германското единство” в продължение на цели 1100 километра преминава през седем федерални региона - от бившата западногерманска столица Бон през Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Хесен, Долна Саксония, Саксония Анхалт и Бранденбург до Берлин.

Посетителите могат да изживеят уникалната история на обединението от първа ръка благодарение на над 100-те исторически места, през които минава пътя на “Германското единство”. В годините след обединението на Германия броят на природните паркове е нараснал от 4 на 16.

Четете още: 5 перфектни дестинации за есента