Автор
Радина Василева

Код здраве: Всичко за пневмонията

Пневмонията е често срещана болест, разпространена сред всички възрастови групи, и е нерядка причина за смърт. Всяка година приблизително 450 милиона души се разболяват от нея, което представлява 7% от общото население, като резултатът от това са около 4 милиона смъртни случая. Според доклад, който излезе в началото на ноември, всяка година над 800 000 деца умират от пневмония, което прави по едно дете на 39 секунди. Авторите на изследването определят заболяването като "забравената епидемия" и настояват за засилване на инвестициите във ваксини, здравни услуги и лекарства.
Какво представлява болестта, как да я разпознаем навреме и какво лечение налага днес разговаряме с д-р Севда Найденска от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести „Проф. Стоян Киркович“ към УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Найденска завършва медицина в Медицински университет – София през 2006 г., а през 2013 придобива специалност по белодробни болести. Научните й интереси са свързани с Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), възпаления набелите дробове и белодробна тромбоемболия.



- Отпадналост, кашлица, висока температура… това са симптоми, които лесно можем да объркаме с грип и да не вземем адекватни мерки навреме. Как всъщност да разпознаем пневмонията, д-р Найденска?

- Тъй като често тя е усложнени на вирусни инфекции част от симптомите се припокриват. Специфичното за нея е наличието и на симптоми от страна на дихателната система – суха кашлица, при която на втория-третия ден започва отделянето на храчки, които на цвят са или жълто-зелени, или цвят ръжда. Температурата е висока – 39-40 градуса, със изразена обща отпадналост. Задържането на такава температура повече от три дни след една обикновена инфекция или грип трябва да подскаже на болния, че задължително трябва да отиде на лекар за пълна кръвна картина, аускултация, общ преглед.

- Оплакванията еднакви ли са, независимо от възрастта на болния?
- Не, много са различни. Зависят от самите бактерии - до каква степен могат да причиняват инфекции, както и от имунния отговор на пациента. Децата до 2-годишна възраст, пациентите над 65 г., както и тези с тежки хронични заболявания като ХОББ, диабет, сърдечно-съдови заболявания, пациентите, които са на лечение с кортикостероиди или имуносупресивна терапия - при тях заболяването протича значително по-остро, по-бурно, много бързо се стига да усложнения, остра дихателна недостатъчност… а мълниеносното протичане на болестта налага съвсем други мерки за лечение.

- Всички тези пациенти попадат в рискова група. Какво да направят, така че да не се стигне до пневмония в техния случай?
- Още при първите симптоми трябва да се обърнат към лекар, който да прецени дали състоянието им е обикновена настинка, вирусна инфекция или пневмония. Защото началните часове при тях могат да се окажат критични.

- Заразна ли е пневмонията?
- Малък процент от пневмониите са заразни. Най-често те са част от нашата нормална флора, която е в гърлото или в носоглътката, при децата това най-често са стрептококите, а при възрастните - други грам отрицателни микроорганизми. В зависимост от тяхната болестотворност се развиват различни видове пневмония. Дали ще има усложнения зависи от реактивността на организма и от това дали ще се вземат мерки навреме.

- В началото на месеца бяха представени много стряскащи данни – че пневмонията е виновна за 15% от смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст в света за 2018 година, което прави едно дете на всеки 39 секунди. Когато говорим за тях какво да правят родителите им, за да не се стигне до пневмония?

- В момента, в който има симптоми за болест, особено при децата, те се развиват страшно бързо. Затова родителите незабавно трябва да потърсят лекарска помощ и да се прецени какво е състоянието на малчугана. Температурата при тях може и да не е 39-40 градуса, има пневмонии, които протичат атипично – микоплазмените пневмонии, хламидиалните. Най-често те се получават при млади хора, които са в затворени колективи, тъй като се предават по въздушно-капков път. При тях може да има и субфебрилна температура, изразени общи симптоми като отпадналост, болки в ставите и мускулите, главоболие, гадене, при децата – и повръщане. Кашлицата може да е суха в началото, а след първите 2-3 дена да започне отделяне на храчки.



- Как се поставя диагнозата и какво е лечението при типичната и съответно при атипичната пневмония?

- И при двете диагнозата е клинико-рентгенологична, тоест имаме клинична картина, която ни насочва за съответното заболяване и тя се потвърждава чрез рентгенография. Винаги, когато пациентите имат храчки, ние им ги изследваме преди началото на антибактериалното лечение. Целта е да разберем кой е причинителят на пневмонита. При атипичните пневмонии обаче този метод не върши работа, затова доказваме наличието на бактерията-причинител индиректно, чрез изследване на антитела. Нас ни интересува наличието на Антиглобулин М като показател за остра инфекция, който започва синтезата си от втората седмица до края на първия месец, а след това той започва да се превръща в Имуноглобулин G, (IgG), който използваме за установяване на вече преживяна такава инфекция.

- Ваксините ефикасен метод ли са за предпазване?

- В задължителния имунизационен календар има поставяне на ваксина на децата на 6-тата седмица и още две реваксинации. При възрастните тя е пожелателна. Счита се, че спрямо Streptococcus pneumoniae, която причинява 60% от пневмониите, които са т.нар. типични, ваксината е ефикасна.

- В момента, в който разберем, че имаме пневмония можем ли ефикасно да се лекуваме вкъщи с антибиотик, или трябва да сме хоспитализирани и под постоянно лекарско наблюдение?
- Задължително болният трябва да бъде изпратен при специалист по белодробни болести. Тежестта на пневмонията се определя по скала. При леки пневмонии може под контрола на специалист болният да си остане вкъщи. При малките деца, при възрастните, както и тези, които попадат в рискова група, която вече споменахме, задължително трябва заболяването да се проследява и лекува в болница.
Усложненията при несвоевременно и неадекватно лечение са много – тежки сърдечно-съдови усложнения, менингити, сепсис, дихателна недостатъчност и дори смърт. При възрастните пациенти високата температура и дехидратацията може да доведат до нарушаване на съзнанието, те стават дезориентирани и много бързо при тях, както и при малките, се стига до остра дихателна недостатъчност, която задължително налага интензивно лечение.


Вижте целия разговор във видеото:


Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS