Днес ви показваме рецепта за приготвянето на вкусно ястие за новогодишната трапеза.
Подготовка: 30 мин.
Готвене: 2 ч. и 45 мин. + 20 мин. за да почине
Порции: 8 – 10 бр.
Продукти:
1,5 kg свински бут с кожа
2 с. л. морска сол
1 връзка градински чай (само листата)
Кората на 2 лимона
50 g разтопено масло Lurpak
За пикантното зеле:
1 червена зелка
2 дафинови листа
5 зрънца звездовиден анасон
Сокът и кората на 3 портокала
100 ml вода
50 g захар
50 ml червен винен оцет
50 g студено масло Lurpak
Приготовление:
Цялото бутче се слага в голяма тава за печене. Кожата се подсушава с домакинска хартия, като трябва да cме сигурни, че е напълно суха. Натърква се с 1 с. л. морска сол, покрива се с фолио и се оставя на стайна температура за 1 час. Кожата се подсушава отново и се натърква с втората лъжица морска сол.
Фурната се нагрява на 240°С и свинското бутче се пече в нея около 45 минути. Изважда се от фурната и се подправя с настърганата лимоновата кора и нарязаните листа градински чай. Фурната се намалява на 180°С и свинското се връща в нея за още 1 ч. 15 минути. Преди да изтече времето, бутчето се изважда от фурната, залива се с разтопеното масло и се връща във фурната за оставащите 15 минути, или докато сме сигурни, че е напълно готово.
Свинското се изважда от фурната, покрива се с фолио и се оставя да почине 20 минути преди сервиране.
През това време се подготвя зелето, като то се нарязва и се готви с всички останали съставки в голям тиган, докато омекне. Накрая се добавя студеното масло, за да сгъсти останалите сосове и да направи зелето лъскаво. Сервира се заедно с печеното свинско.