Автор
Woman.bg

Ето защо сме толкова зависими към шоколада и баничките

Нека не се заблуждаваме – всички обичаме забранената храна. Тази, която крещи „Изяж ме, аз съм следващите 3 кг върху бедрата ти“ и която с огромна воля по-често просто подминаваме в магазина. Сещате се – онези любими шоколадови бисквити, пържените картофки, пиците....не е нужно да продължаваме. И всички знаем, че ги избягваме не защото в настоящия момент ще наддадем килограми, а просто защото вкусът им е толкова пристрастяващ, че няма да искаме да ядем нищо друго. А замисляли ли сте се защо е така?

Какво толкова прави мазната храна и захарта на организма ни? Защо сме толкова зависими от шоколада и мазните банички? Ще ви отговорим и то научно.



Експерти са открили, че при консумацията на сладки и мазни храни,специални рецептори в червата възпрепятстват отделянето на протеинови сигнали за ситост. По този начин любимите ни „греховни“ храни влияят и на мозъка ни. Например затлъстелите хора, които са пристрастени към сладкото, са убедени, че нищо не е по-вкусно от захарните изделия.

Ако бъде открит начин тези рецептори да бъдат блокирани, проблемът със затлъстяването в световен мащаб ще бъде почти ликвидиран.



По същия начин се събужда и глада при хората, които посягат към марихуаната. Активното вещество, което се съдържа в нея, ТГК-9, влияе по същия начин на рецепторите в червата.

Науката обаче все още не е разработила метод, който да събуди чувството ни за ситост, когато консумираме мазна и сладка храна.

Четете още: Веганството може да ви остави без зъби

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.