Автор
Радина Василева

Код здраве: Най-честите усложнения от грип

С настъпването на студените месеци зачестяват случаите на болни от грип. И въпреки че все още неговият пик не е настъпил, днес в „Код здраве“ ще поговорим за най-честите усложнения, до които той води през настоящия сезон. Целта на днешното ни предаване е да ви обясним за какви оплаквания и симптоми да следите, така че да се предпазите от тежките състояния, до които една такава инфекция може да доведе. В студиото сме поканили един от докторите, които вършат много, но предпочитат да стоят извън светлините на прожекторите.

Д-р Владимир Лазаров е специалист по Ушно-носни-гърлени болести с близо 30-годишен опит. Професионалния си път започва в „МБАЛ – Благоевград“ през 1990 г., а 6 години по-късно специализира УНГ болести в ИСУЛ. От 2001 до 2016 г. е част от екипа Клиника „Глава и шия“ на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. От 2016 г д-р Лазаров става част от екипа на УМБАЛ "Света Анна".

Той е един от онези лекари, които не просто са работохолици, но и са намерили своята лична формула как да „удължат“ денонощието. Поради което освен в Окръжна болница, д-р Лазаров се грижи и за много болни и в други краища на столицата.



Д-р Лазаров, все още е рано да говорим за грипна епидемия, но болните пред кабинета Ви стават все повече и повече. С какви оплаквания най-често идват при Вас към момента?

- Тук трябва да направим разлика между грипа и грипоподобните състояния. Парагрипните вируси, които се появяват преди пика на грипната вълна, много наподобяват грипния вирус и неговите симптоми. Те обаче не стигат до това патологично състояние на грипа, при което имаме усложнения като остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, а оплакванията се свеждат до промяна в общото състояние, висока температура, болки в гърлото, хрема, която води до най-чести усложнения като синузити, грипни отити. Грипоподобните вируси най-често отзвучават при адекватно лечение в рамките на 3-4 дни. Ако обаче няма адекватна терапия, те могат да доведат до усложнения, наподобяващи тези на грипния вирус, но не в такава степен, както при него.

Често болните с не особено висока температура, отпадналост и болки в гърлото не търсят лекарска помощ, а прибягват до медикаменти, понижаващи температурата, почивка и чай. Колко време обаче могат да си позволят подобно самолечение и за какви симптоми, подсказващи влошаване на състоянието, трябва да следят?

- Ако говорим за парагрипни вируси, или грипоподобни състояния, 24 часа са достатъчни, за да пробваме „стандартната терапия“ – капки за нос, чесън, топъл чай, парацетамол – неща, които са като средства за първа линия в аптеката. След това обаче състоянията на грипа и на парагрипните вируси се усложняват от бактериално естество. За нас лекарите е ясно, че грипните вируси са в тясна корелация с бактерии от сорта на Мораксела катаралис (Moraxella catarrhalis), Хемофилус инфлуенца или Стрептококус пневмоние. Грипният вирус и някои парагрипни причиняват отделянето на токсични вещества и хистамин, което може да отключи алергия, която да се появи дълго след това, ако пациентът не е потърсил лечение при специалист. Самият грипен вирус играе ролята на чужд белтък, т.нар. хаптен. Той се явява алерген и може да отключи състояния като алергичен ринит, бронхиална астма, спастичен бронхит – неща, които дълго време след това персистират при пациента и ако не са добре диагностицирани и лекувани, водят до усложнения. Бронхиалната астма до голяма степен е състояние, което е провокирано от грипни вируси и грипоподобни състояния, ако алергията не е априори от един от двамата родители.

За какви симптоми да следят болните след първите 24 часа, подсказващи усложнения?

- В първите 24 часа температурата може да бъде до 40 градуса, това безпокои особено майките, защото крие риск от появата на епилептиформени припадъци у децата, или т.нар. температурни гърчове. Следващите симптоми могат да са трахит, бронхит, бронхопневмония от страна на вече десцендиране (бел. Ред. - спускане) на инфекцията към долните дихателни пътища. Усложнения, които могат да се появят по хематогенен, тоест по кръвен път, в нашата патология най-често са вирусните отити или булозните отити, които могат до доведат до появата на хеморагични були – кръвни мехурчета във външния слухов проход, които да ангажират тъпанчевата мембрана и в последствие да увредят слуховия нерв. Те от своя страна водят до слухово-вестибуларни проблеми, ако не са лекувани адекватно и от подходящия специалист. Това е особено опасно за малките деца. Ако те не се парацентезират чрез направата на малка дупчица в тъпанчето, за да се източи секрета, който се намира в средното ухо, той може да нахлуе във вътрешното ухо и да доведе до усложнения от страна на слуховия или слухово-вестибуларния нерв. Има случаи, в които те водят и до появата на менингит, защото при появата на отоантрит – едно усложнение при малките деца и кърмачета, инфекцията минава през една тънка костна пластина, наречена тегмен тимпани (tegmen tympani) и нахлува в мозъчните обвивки и съответно става менингит или менингоенцефалит (на латински: Meningoencephalitis).

От друга страна появата на синузит, който не е доизлекуван, или на вирусен риносинуит, може да доведе до епилептиформени състояния в порядъка на 1-2 месеца след уж лечението на това заболяване при вирусна генеза.



Отитът е много опасно и болезнено състояние, което може да завърши дори фатално, ако не се лекува веднага. Кога болката в ухото подсказва за него и кога - за безобидно възпаление?

- При един катарален отит болката може да е много силна, може да бъде и умерена. Но имаме не много осезаемо заглъхване на ухото с лек шум, който най-често е нискочестотен. Обикновено след лечение с капки за нос, за уши, противоалергични средства, антибиотици нещата отзвучават в рамките на 3-4 дни. Когато обаче болката стане много силна, появи се тежест зад ухото, или т.нар. мастоиден процес и се усеща един звук, който е високочестотен, като пиулкане, появят се и леки световъртежи, то тогава говорим за появата на вирусен отит. Ако се появят и кървящи були ухото започва да кърви леко. Това особено много стряска майките, които когато доведат децата си при нас, ние на микроскопа виждаме вече тези промени по тъпанчевата мембрана и външния слухов проход.

За какъвто и вид болка да говорим, свързана с ушите, не е подходящо да се самолекуваме, така ли д-р Лазаров?

- Би било голяма грешка и не е в интерес на пациента.

Можем ли да се предпазим от усложнения на грипа като още при първите му симптоми започнем прием на антибиотик?

- Приемането на антибиотици е огромна грешка, която най-често правят личните лекари, за да се подсигурят. Антибиотикът обикновено има ефект след третия ден, когато след неправилно лечение на грипното състояние се появи т.нар. насложена бактериална инфекция. В нормалния свят, малко по-назапад от Сърбия, хората правят едни изследвания, които дават ранна диагностика на вируса и отдиференцират грипния вирус от парагрипните вируси, аденовирусите, цитомегаловируса. В България обаче това нещо се прави само в Института по вирусология и ние получаваме информацията постфактум. При всички случаи болният трябва да посети специалист, защото е уместно да се вземе кръвна картина, да се провери състоянието на кръвните показатели и да се разбере за вирусна, или за бактериална инфекция става дума. Една моноцитоза с умерено увеличена утайка говори за вирусно състояние, докато една левкоцитоза, т.е увеличаване на белите кръвни клетки, с голямо увеличение на утайката и неутрофилните левкоцити говори за бактериална инфекция, която ще наложи прием на антибиотик. При вирусната инфекция обаче лечението е друго, без антибиотик, там се дава противовирусен препарат, симптоматични средства и специфични противовирусни препарати.

Тук е редно да акцентираме върху приемането на ваксините срещу грип. Това, че у нас битува усещането, че не трябва да се ваксинираме за нищо, не означава, че хората са предпазени. Вече има много подвидове на грипа – като са започне от H1N1 и се стигне до H3N2 това са различни серологични типове. Хубаво е човек да има антитела, които могат да се придобият само и единствено след поставяне на противогрипна ваксина. Ако се стигне до тежки усложнения на грипния вирус, обикновено той завършва летално, с прояви на сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. И тогава дори да се вземат препарати или антибиотици, тези усложнения са необратими. Миналата година в нашата болница имахме три такива случая при млади хора на около 40 години, които не бяха ваксинирани. Независимо от реанимационните дейности, кислородотерапията, прилагането на гама глобулини, високи дози антибиотици, вирусостатици, тези хора не успяха да се преборят със сърдечно-съдовата и дихателната недостатъчност като усложнения на този тип патология.

Ако сме достатъчно информирани относно ваксините, бихме могли да си спестим доста усложнения, особено когато говорим за пациентите над 60 години с хронични заболявания. При тях всичко това се обостря след една такава инфекция.



Вече сме в средата на декември, докога най-късно можем да си сложим противогрипна ваксина?

- Поне 3 седмици преди появата на грипна епидемия. Тя се очаква приблизително в средата на януари, така че хората още имат време да се ваксинират. Особено ако имат хронични заболявания или рискови състояния, така биха могли да избегнат усложненията на грипа.

Освен ваксиниране, какви други мерки можем да предприемем, за да се предпазим от заразяване?

- Децата трябва да бъдат на открито. Всякакви посещения на молове, кина и места, в които има струпване на голям брой хора, води до риск от контаминация. Другото е да има някакъв контрол в детските заведения, защото смесването на болни със здрави води до разпространение на грипната вълна.

Маските за лице ефективен метод ли са за предпазване от заразяване с грипния вирус?

- За около половин час. Много хора си мислят че като сложат една маска цял ден, тя ги защитава. Ние в болницата ги сменяме дори на по-кратко време. Всякакви народни средства имат своето място в профилактиката на грипа. Черният бъз, например, е една стара рецепта на Петър Димков, както и приемът на нар, на плодове с високо съдържание на вит. С. От друга страна даването на хомеопатия без никаква мисъл, което аз виждам при повечето от колегите, води до задълбочаване на симптомите при вече болен пациент. Хомеопатията е много хубава наука, която действа профилактично. Но в остра фаза на грип не съм видял един, излекуван само с хомеопатични средства…

Вижте целия разговор във видеото:


Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS