Автор
Woman.bg

Българка постави на мястото ѝ Грета Тунберг: Спри да се оплакваш, направи нещо истинско

Грета Тунберг несъмнено е от децата, които повече от всичко искат да променят света към по-добро, но въпреки чистите си намерения, немалка част от човечеството я критикува. Дори приема с присмех опитите ѝ да въздейства, заемайки смело позицията си на нападател. Истината е обаче, че гласът на Грета се чува и светът гледа право в нея. Тя дори е наградена с отличието „Човек на годината“ и бе поканена да изнесе реч пред ООН. Но какво от това, ако думите не са подплатени с действия? Това се пита една 16-годишна българка, живееща в Лос Анджелис, която записа видеообръщение към Тунберг.

Филипа Николова си позволи да отправи критика към Грета и то с добри аргументи. След като я поздрави за рождения ѝ ден, който бе преди няколко дни, сънародничката ни споделя:

„Скъпа, Грета, както милиони хора по света, така и аз чух речта ти, в която говориш за нашето поколение. Оценявам го, но има някои неща, с които не съм съгласна. Надявам се, че ще разбереш моята гледна точка.

Грета, ти си напуснала училище, за да обикаляш по света и да говориш за климатичните промени. Но има милиони деца, които никога дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, Грета: имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода да пиеш? Милиони деца умират от жажда, защото нямат откъде да пият чиста вода. Налагало ли ти се е да се бориш за оцеляването си? Милиони деца напускат училище, защото нямат избор и трябва да работят. Ти знаеш какво е да ходиш на училище и да получиш добро образование. Също така знаеш и какво е да имаш тоалетна. Така че, Грета, нямаш никакво основание да твърдиш, че детството ти е откраднато.

Също така казваш, че много решения са взети в ущърб на околната среда и в полза на икономиката с цел изкарване на пари. Грета, не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда. Надявам се също така, че знаеш, че едни от най-великите открития в човечеството са осъществени, благодарение на финансирането от страна на богатите хора. Грета, вярвам, че нямаш абсолютно никакво право да се оплакваш за детството си и да обвиняваш богатите, че не са се опитали да намерят решение на проблема. Не е честно. Хора, като Опра Уинфри, която създаде училище за момичетата в Африка, и Мат Деймън, който помага на населението в Африка да има чиста вода, Бил Гейтс и жена му, които са помогнали на толкова много хора в нужда, са направили нещо изключително.



Вярвам, че с огромната слава и влияние, които придоби през последните няколко месеца, можеш да направиш нещо голямо. Да се опиташ да намериш решение на проблема. Имаш възможността да създадеш организация, която да спаси света. Направи нещо истинско, Грета. Като Боян Слат, който е само на 16 г., но намери начин океаните да бъдат пречистени, чрез специални платформи.

Надявам се един ден да се срещнем и да работим заедно, но дори и това да не се случи, ще продължавам да вярвам, че можеш да направиш нещо страхотно. Успех.“


Вие съгласни ли сте с Филипа?

Четете още: Иво Аръков се снима със Салма Хайек