Автор
Woman.bg

10-те златни принципа на интуитивното хранене

Един сравнително нов начин на здравословно хранене набира все по-голяма популярност на Запад и завладява все повече експерти и у нас. Става дума за т.нар. „интуитивно хранене“.

Методиката му е разработена от д-р Стивън Хоукс, по времето когато самият той страдал от наднормено тегло. За да се пребори с него, експертът се подлагал на мъчителен глад и какви ли не тежки диети. Резултатът бил все един и същ. Не минавало много време и килограмите отново се връщали. Едва след като специалистът разработил метода за интуитивно хранене, той успял да се отърве от 22 килограма и, най-важното, да поддържа този резултат във времето.

Всъщност интуитивното хранене не е диетата. То е начин на живот, философия. Докато диетата ни принуждава да лишаваме организма си от жизнено важни хранителни вещества, интуитивното хранене следва принципа: дайте на тялото точно това, от което се нуждае, вслушайте се в неговия повик и то ще бъде удовлетворено и благодарно. Защото ако има нещо, което най-добре знае от какво име нужда, то това е тялото.

За да даде отговор на въпроса защо интуитивното хранене е ефективно, д-р Стивън Хоукс формулира 10 златни принципа, които, по думите му, не само ще помогнат на организма да се освободи от излишните килограми, но и гарантират задържането на постигнатото тегло завинаги.

1. Забравете за диетите

Време е да осъзнаете, че няма добра диета. Всяко лишаване на организма от определени хранителни вещества е не само безполезно, но и вредно.

2. Уважавайте своя глад

Доставяйте на тялото си адекватно количество енергия и въглехидрати. Иначе рискувате да доведете организма си до имунен срив. От друга страна чувството на глад поставя тялото на сериозно изпитание, в резултат на което то започва да си изгражда резервни джобове, в които трупа и най-малката постъпила храна за тежки дни. В резултат на което започвате да трупате килограми с лекота, скоро след като сте поставили край на диетата.

3. Спрете да контролирате количеството храна

Спрете с досадния контрол над всяка калория, грам и т.н. Някой псевдоексперт по храненето е казал 1 филийка и вие сте готови да му повярвате? За бога, и две филийки да изядете на закуска, обяд или вечеря, няма да напълнеете. Ако си позволите повече от допустимите по указание на диетата калории, вие се чувствате виновни? Спрете с този нелеп контрол, както и постоянното броене на калории. Всичко това непрекъснато ви насажда чувство за вина. Освободете се от напрежението и ще направите ключова стъпка към интуитивното хранене.

4. Сложете край на войната с храната

Обявете пълно примирие в непрестанните ви битки и войни, които водите с храната. Предоставете си, че сте стигнали до консенсус. Ако постоянно си забранявате консумацията на определена храна, с времето това се превръща в неконтролируем жажда тъкмо за тази храна. Рано или късно ще посегнете към нея, а резултатът е повече от ясен – преяждане и трупане на килограм след килограм.

5. Уважавайте чувството си за ситост

Вслушвайте се в сигналите на тялото си, което винаги съобщава, че повече не изпитва глад. Обърнете внимание как се чувствате в тези моменти, когато сте комфортно сити. Направете пауза по време на хранене и обърнете внимание на вкуса на храната и на нивото ви на ситост в този момент. Опитайте се да оцените своето усещане за наяждане по десетобална система, в която 10 е преяждане, а 1 – силен глад. Спрете се на оценка 5-6, дори и чинията ви да е все още пълна.

6. Превърнете храненето в ритуал

В азиатските страни, например, повечето хора са интуитивни консуматори. Те вярват, че храната е едно от най-големите удоволствия. Те ядат, когато са гладни и спират, когато са се наяли. Когато вие се храните точно с това, което ви харесва, и то в приятна обстановка, когато се наслаждавате на всяко късче храна и на самия процес на хранене, получаваното от храната удоволствие се увеличава многократно. Ако опитате това, с удивление, ще установите, че „достатъчно“ храна става значително по-малко количество.

7. Справяйте се със стреса, без да прибягвате към храна

Намерете начин да се успокоявате, отвличате или поощрявате без храна. Тревога, самота, скука, гняв… това са все познати емоции, които изпитваме много често. И всяко от тези чувства си има своя спусък и начин за удовлетворение. Но храната не решава проблемите на нито един то тях. Тя просто може да утеши или отвлече за кратко време. Още повече задоволяването на емоционалния глад, ви кара да се чувствате още по-зле. В крайна сметка, вие така или иначе ще трябва да се справите с източника на емоциите. А в случая – и с последствията от преяждането.

8. Уважавайте тялото си и своя ген

Приемете своите физически дадености. Никой не може да обуе обувки с 4 пъти по-малък размер, нали? Също толкова безполезно е да очаквате това и от тялото си. Ако сте прекалено критични и с нереалистични очаквания към своето тяло, ще ви е много трудно да се откажете от диетите. Трябва да се научите да уважавате себе си и тялото си, независимо какво показва кантарът – да се харесвате, да спрете да се комплексирате и да се сприятелите със себе си. Осъзнавайки, че тялото ви е едно то достойнствата ви, вие сами ще поискате да го усъвършенствате.

9. Забравете за казармените тренировки

Просто бъдете активни и почувствайте разликата. Обърнете внимание на самото движение на тялото, а не на горенето на калории. Ако се съсредоточите върху ефекта след физически занимания, ще усетите целия заряд на енергия и ще усетите какво точно е по-добро за вас – дали да полежите още пет минутки сутрин в леглото или да се изстреляте като пружина и дори да излезете на сутрешна разходка.

10. Уважавайте здравето си и избирайте храната разумно

Избирайте такава храна, която се грижи и за здравето и за вкусовите ви рецептори. Не забравяйте, че не е нужно да спазвате стриктни режими, за да бъдете здрави.



Четете още: 6 златни съвета при преяждане