Автор
Радина Василева

Код здраве: (Без)вредни навици при сърдечноболни, част 2

Сърдечно-съдовите заболявания са тези, от които българите страдат най-много. Освен от фамилна предразположеност, те възникват и заради неправилен начин на живот, пряко свързан с навиците, които имаме. „Правилният хранителен режим, съчетан с други здравословни мерки, могат да намалят риска от развитие на болести и смъртността от сърдечносъдови причини с около 50 на 100. За сравнение, дори и най-съвременните медикаменти за лечение на сърдечносъдови заболявания могат да намалят сърдечносъдовата смъртност с не повече от 40%“, сочи един от водещите кардиолози на „Александровска“ болница доц. Стефан Найденов в предишния епизод на „Код здраве“. В него той разкри кои храни са противопоказни, ако имаме проблеми със сърцето, както и кои други ястия и в какви количества да приемаме, за да се предпазим от подобни. Във втората част на разговора ни, който ви представяме днес, доцентът обръща внимание на останалите вредни навици за сърдечноболните – физически, психически и медикаментозни.

Пациентите на доц. Стефан Найденов го определят като човек с голямо сърце. За това свидетелстват и четирите престижни отличия „Лекар, на когото българите вярват“, които той получава от 2016 г. до 2019 г. включително. През целия си професионален път той провежда и безплатни прегледи в цялата страна и служи за пример на мнозина свои колеги. Ето какво каза пред камерата на предаването ни:

Доц. Найденов, кои други навици, освен лошите за сърцето храни и липсата на физическа активност, които изброихте в първата част на „Код здраве“ по темата, хората допускат, без дори да предполагат, че са противопоказни за тях и им вредят?

- Намалената физическа активност, обездвижването, затлъстяването, недоспиването, свързано с работния режим при голяма част от съвременните професии, психо-социалният стрес, който е навсякъде около нас и на практика е неизбежен. Друг голям проблем, който често се пропуска в подобни дискусии, е социалната изолация. Тя е значим здравословен и социален проблем при възрастните хора и голяма част от инвалидизираните пациенти. Всички тези фактори повишават значително риска от възникване на редица сърдечно-съдови и несърдечни заболявания. Какво казват нашите препоръки по отношение на физическата активност – всеки от нас и особено хората със сърдечни заболявания, трябва ежедневно или не по-малко от 5 пъти в седмицата, да извършва леки до умерени физически натоварвания по половин-един час. Пациентите със сърдечни заболявания, които са в по-добро физическо състояние, биха могли да извършат и поне 3 пъти седмично умерени и дори по-интензивни натоварвания за час-час и половина.

Друг голям проблем е затлъстяването. Много често ме питат „Докторе, със затлъстяване ли съм, колко е нормалното тегло?“. Има различни индекси, чрез които всеки сам може да получи отговор на този въпрос. Най-често използваният, е индексът на телесна маса. Калкулатори за изчисление на този индекс могат да бъдат открити лесно в интернет, а формулата е следната: теглото в килограми, разделено на ръста в метри, повдигнати на квадрат. Нормата е между 18-25. Ако нашият индекс е 26-29 кг/м2, това означава, че сме с наднормено тегло. За затлъстяване говорим, когато индексът надвишава 30 кг/м2. Има един друг много важен показател – абдоминалното затлъстяване, тоест натрупването на мастна тъкан в областта на корема. Има препоръки за т.нар. здравословна обиколка на талията. За европейската популация тя е под 80 см за жените и под 94 см за мъжете. Всеки сантиметър над тези стойности увеличава значително риска от развитие на артериална хипертония, захарен диабет, на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.



Тютюнопушенето е вредно за всеки, независимо дали имаме проблеми със сърцето. Много сърдечноболни обаче казват, че искат да спрат цигарите, но не знаят как, притеснявайки се дали ако го направят рязко, това няма да навреди още повече на сърцето им. Как да спрем цигарите, без да изпадаме не само в психическа, но и във физическа криза, заплашваща здравето ни?

- Тютюнопушенето е един от най-вредните навици - няма безопасен брой цигари. Съветът ми е преустановяването му да стане постепенно. Не само заради никотиновата абстиненция, която може да възникне в рамките няколко дни до няколко седмици след рязко спиране на цигарите, но и заради големия стрес върху организма при хора, пушили в продължение на дълги години. Тези фактори често връщат хората обратно към цигарите. Има данни от японски и корейски проучвания, които сочат, че рязкото спиране на цигарите увеличава риска от коронарни инциденти. Моят съвет е пушачите да направят план и в рамките на няколко месеца да намалят постепенно броя на цигарите, след като достигнат до под 5 броя на ден да ги преустановят напълно. Не само активното тютюнопушене, но и пасивното, е много вредно. Какво представлява то: ако един непушач е изложен в продължение 2-3 часа ежедневно на въздействието на тютюнев дим от други хора, той става пасивен пушач. Рискът при пасивните пушачи за сърдечни и други заболявания, вкл. за карцином на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), карцином на пикочния мехур и др. е много сходен, на практика същият както при активните пушачи. Затова моят призив към пушачите е преди да запалят цигара да се огледат в помещението, в което са – има ли т. нар. косвени жертви, особено деца, бременни, възрастни, болни хора.

Често съм свидетел на майки, които пушат, докато разхождат на открито детето си в количка. От това, което казвате, стигам до извода, че и те подлагат новороденото си на риск, без да го осъзнават?

- Това е абсолютно вярно. Бих казал, че това е много безотговорно, разчитайки, че когато са на открито, тютюневият дим не въздейства на децата им, а това не е така. Би следвало те да се замислят дали да продължават да пушат, поне в присъствието на децата си.

Още един от любимите навици на нас българите е приемът на алкохол след работа. Има ли обаче често изписвани лекарства за сърце, които не трябва да се комбинират с алкохол дори и в минимално количество?

- При алкохола положението е малко по-различно от това при цигарите. Според всеобщото схващане на специалистите минималното количество алкохол може да има известни ползи за сърдечно-съдовата система и изобщо за здравето. Понятието „минимални количества“ обаче често се интерпретира в много широки граници. Препоръките са консумацията да не превишава 15 грама абсолютен алкохол на ден. Това е еквивалент на около 45 мл стандартен алкохолен дестилат като водка, ракия, уиски. За жените позволеното количество е до 30 мл дневно. За бирата пределно допустимите количества се понижиха много - до 350 мл, а за виното – до 150 мл.

По отношение на медикаментите при хора, които консумират алкохол – определено е необходимо съобразяване! Алкохолът може да взаимодейства с медикаментите по няколко начина, но специално при лекарствата, приемани за сърдечни заболявания той би могъл да усили действието им. Точно такъв е проблемът при лекарствата, които се назначават за повишено артериално налягане – такива са тези от групите на АСЕ-инхиборите, ангиотензин II рецепторните блокери, калциевите антагонисти, алфа-блокерите. Когато пациентите злоупотребяват с алкохол и приемат такива медикаменти, това може допълнително да понижи артериалното налягане и човекът да се почувства много зле, дори да колабира. При други групи медикаменти ефектът на алкохола е по-различен. Например при някои антикоагуланти (медикаменти, които предпазват от образуване на тромби в сърцето и съдовете) – контролът върху „разреждането“ на кръвта може да стане много труден. Може да се изпадне в двете крайности – „свръхразреждане“, което увеличава риска от кървене, или пък обратното – недостатъчно разреждане, което увеличава риска от инсулт, инфаркт. Още по-опасно е положението при тези, които приемат медикаменти за понижаване на холестерола или триглицеридите. При съчетанието им с алкохол, може да се стигне до тежко увреждане на черния дроб и развитие на чернодробна цироза, която е необратима. Затова моята препоръка към пациентите, които се лекуват с медикаменти за сърдечносъдови заболявания и консумират алкохол, е да сведат чашките до абсолютния минимум, а когато е необходимо и да преустановят напълно приема на алкохол.

Като лекар и като човек, каква рецепта бихте дали за хората, които имат проблеми със сърцето, за един щастлив живот?

- Редовни физически упражнения, разумен хранителен режим, минимална консумация на алкохол, преустановяване на тютюнопушенето и по възможност повече положителни емоции.


Вижте целия разговор във видеото:

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS