Автор
Woman.bg

Учени бият тревога: Трева никне около Еверест

Глобалното затопляне е причина за поникването на треви и храсти около връх Еверест в Хималаите, алармират еколози. Учените от Ексетърския университет във Великобритания са разтревожени от последствията от повишаването на температурите.

Експертите предупреждават за риск от наводнения в обширния хималайски регион Хиндукуш, който обхваща 4,2 млн. кв. км, захранва десетте най-големи речни системи в Азия и снабдява 1,4 млрд. души с вода, съобщи „Гардиън“. Учените се опитват да установят чрез сателитни данни доколко са нараснали междинните зони с растителност. Данните са тревожни, тъй като от началото на века насам скоростта на топене на хималайските ледници се е ускорила двойно. В последните 40 години една четвърт от леда вече се е стопил. Това е и причината за увеличената растителност около Еверест.

View post on Instagram
 


„Според изследване скоростта на топене се е увеличила двойно между 2000 и 2016 г. Екосистемите с растителност днес покриват много по-голяма площ от вечните ледове и снегове в планинските райони. Все още не сме сигурни как този процес ще се отрази на водоснабдяването“, разкри пред „Гардиън“ Карън Андерсън от Института по околна среда и устойчивост в Ексетърския университет.

Изображението показва степента на растителност през 1993 г. (в синьо) спрямо 2017 г. (в червено) от сателитни данни в района около Еверест. Показана е само растителността над 4150 м, без да са включени северните склонове на планинския масив. Снимка: Ексетърски университет.

Ученият разясни, че растенията имат затоплящ ефект върху околната среда, тъй като поемат повече светлина и покачват градусите на почвата. „Това е доста притеснителна новина за Хималаите. Ако в зоните, където се задържа сезонният сняг, се повишат температурите, ледовете ще се топят по-бързо и рискът от наводнения ще стане по-голям“, категоричен е Андерсън.

Четете още: