Грипната вълна продължава да настъпва с бързи темпове, а болните у нас всекидневно се увеличават. Главоболие, повишена температура, втрисане, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора са най-честите оплаквания, които обрисуват клиничната картина на заболяването. Пикът на грипа обаче ще бъде през февруари, предупреди директорът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.

В подобна обстановка все повече българи си задават въпроса: Има ли начин да се предпазим от грипа? Отговорът е - Да, ако сме отговорни към собственото си здраве, здравето на околните и вземем навреме съответните мерки.

Хигиената преди всичко

"Грижата за здравето е най-доброто лекарство." Японска поговорка

Основният начин за заразяване с грип е по въздушно-капков път от болен човек. В тази връзка особено важно е да избягваме контакт с хора, които кашлят или кихат. За да снижим риска вируси да попаднат в организма ни чрез допир, задължително е да спазваме висока лична хигиена. За целта мийте ръцете си с вода и сапун, използвайте дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа. Градският транспорт и оживените обществени места са сред най-рисковите за заразяване, затова е препоръчително да носим предпазна маска. Като цяло в епидемологична обстановка лекарите ни съветват да избягваме посещения на молове, кина, питейни заведения, където има повишен риск да се заразим с болестта.

Качествена храна за по-добър имунитет

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ Хипократ

Ролята на храната е приоритетна, за да се предпазим от грип. Важно е да дадем възможност на имунната ни система да се пребори с вирусите, бактериите и инфекциите, като подсилим съпротивителните ѝ сили. Като цяло през зимата организмът има нужда от повече калории от обикновено. При първи симптоми на грип и настинка лекарите съветват в никакъв случай да не стоим гладни: с всеки градус повишена температура на тялото метаболизмът също се покачва със седем процента. Специалистите са категорични, че няма по-добро средство за справяне с настинките и грипа от прясната, топла домашна храна. Пилешката супа е абсолютен фаворит не само за комфорта на душата, но и за тялото. В пилешкото месо се съдържа цистеин, аминокиселина, която помага за разреждането на секретите, които се натрупват в белите дробове. Ароматният бульон се бори с възпалителните процеси, предотвратява обезводняването и овлажнява носоглътката. Важно е да добавяме зеленчуците в супата в последната фаза на готвене, за да запазим витамините им.


В зимния сезон повече от всякога се нуждаем от витамин С, а основен източник за набавянето му са цитрусите. Задължително пийте чая си с лимон, като редувате приема му със смес от мед и настърган джинджифил - една от супер храните с доказани ползи за здравето. Добавяйте в киселото мляко замразени горски плодове, които са богати на витамин С и антиоксиданти. Да не забравяме и така популярните у нас туршии, тъй като при процеса на естествена ферментация се отделят полезни за организма ензими, а витамините се запазват.

Разходки на открито и положителни емоции

„Не трябва да се лекува тялото, без да се лекува душата.“ Сократ

Дори и да не сте запален скиор, планината и чистият ѝ въздух ще ви накарат да се почувствате като преродени. Тя е най-добрата алтернатива на задушните офис помещения и градския смог, като предоставя много възможности за активен отдих. Облечете се подходящо и се насладете на красивата природа - това е най-сигурният начин да избегнете коварните вируси, като си създадете много положителни емоции с близки хора.

Доверете се на природните съставки

"Никой не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от природата." Едгар Кейси

Природата е най-добрият ни съюзник в борбата с болестите и тази истина е известна на предците ни от векове. Затова, ако усетите първите симптоми на настинка и грип, доверете се на препарат с доказано действие като Флудрекс Макс Хербал - прахчета в саше.

Пригответе си топла напитка и незабавно ще усетите ефекта на двете ѝ активни съставки - максималната еднократна доза парацетамол и фенилефринов хидрохлорид. Парацетамолът понижава болката и овладява температурата. Фенилефринът намалява секрецията от носа, води до намаляване отока на носната лигавица и облекчаване на затрудненото дишане. Като добавка Флудрекс Макс Хербал съдържа и натурален сух екстракт от черен бъз, който не само подобрява вкуса на сашето, но и подсилва съпротивителните сила на организма.

(в материала има продуктово позициониране)