Автор
Woman.bg

Отиде си Мирела Френи – музата на Николай Гяуров

Светът загуби едно от най-големите оперни имена за всички времена – легендарното сопрано Мирела Френи, съпруга на непрежалимия бас Николай Гяуров. Италианската оперна дива издъхна тихо, след дълго боледуване, в дома си в Модена, дни преди да навърши 85 години.



Тъжната вест кметът на Модена, Джани Карло Муцарели, коментира така: „Отиде си един съвършен глас, една изключителна жена, артист и приятел, която разнесе името на нашия град по света с високо вдигната глава и го раздаде с аплодисменти, предавайки изключителното си изкуство. Тя вечно ще живее с нас, тук, където се е родила и е избрала да живее, тук, където е дала много и е учила млади таланти от цял свят".

Само преди няколко дни Съюза на българските музикални и танцови дейци удостои примата с почетния приз “Кристално огърлие", което Френи трябваше да получи на домашния си адрес в Модена.

Огърлието носи логото на съюза, гравирано върху кристалната повърхност, прикрепена за лента с българския трикольор, и се присъжда на българи и чужденци за цялостен принос в областта на класическата музика.

Френи се ражда през 1935 г. в Модена, Италия, за да остави незаличима следа в света на оперната музика. Ще я запомним с големите ѝ изразителни очи, с топлотата на погледа, с кадифения ѝ покоряващ с нежността и мекотата си глас. Прави своя дебют на оперната сцена в Модена на 19-годишна възраст, с ролята на Микаела в „Кармен“ от Бизе.

През 1958 г. печели конкурс и изпълнява ролята на Мими в „Бохеми“ на Пучини в „Театро Реджио“ в Торино. Постига международна слава със завладяващата интерпретация на Адина в постановката на Франко Дзефирели на „Любовен еликсир“ от Доницети в Глиндебурн.

Френи е дългогодишна партньорка на Павароти както на сцената, така и в звукозаписното студио. До ден днешен двамата с именития тенор са сочени като най-добрият дует в операта „Бохеми“.

През 1981 г. Френи сключва брак с известния български бас Николай Гяуров. Двамата заедно спомагат за основаването на центъра Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където започват да водят майсторски класове през 2002 г. След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължава общото им дело за съхранение на италианския певчески стил „белканто“ и до сетния си дъх се посвещава на младите певци от цял свят.

На учениците си тя казва: "На сцената трябва да забравиш, че си певец! Самоцелното вокализиране не е нужно никому! На сцената си преди всичко актьор! Образът, който изграждаш, те прави значим като творец...”

Френи публикува мемоар, „Mio Caro Teatro“, през 1990 г. През 2002 г. е удостоена с почетна степен от Университета в Пиза за „значимия ѝ принос за европейската култура“.

За живота си с оперния титан Николай Гяуров Мирела Френи споделя: „Николай се появи в живота ми в много труден момент. Бяхме заедно цели 28 години! Обичахме се много, въпреки различните характери. Той гледаше на нещата откъм философската им страна, а аз съм някак по-земна... Нуждаехме се един от друг. Обичахме едни и същи неща. Спортувахме заедно... Бяха наистина вълшебни дни, тъй като и двамата изпитвахме дълбоко уважение един към друг”.


Сбогом и поклон!

Четете още: Мария Калас: Не се нуждая от пари, скъпи. Аз работя за изкуството