В днешния забързан свят ни е толкова трудно да си представим, че някога хората са общували, предавайки си писма в бутилки, а съобщенията им са пътували през океани, морета...

Само преди няколко десетилетия никой не си е представял, че един ден ще можем да се свързваме, с когото пожелаем, за секунди, дори и той да се намира на другия край на света. Но по-хубаво ли ни е сега? Няма ли нещо романтично в писмата, които някога са били единственото средство за общуване?

Може би е твърде късно да си задаваме подобни въпроси, но няма как да останем равнодушни, когато попаднем на находка от миналото, която да ни накара да „забавим темпото“ и да се усмихнем.

Преди няколко дни мъж на име Найджъл Хил буквално се сблъсква с миналото, докато разхожда кучето си в Джърси, Великобритания. Вървейки по пътя си, една стъклена бутилка се търкулва в краката му. И това не бил обикновен отпадък, а истинско послание, предадено през десетилетията.

Найджъл отваря бутилката и в нея намира писмо, написано преди цели 82 години. Ръкописът датира от 5-и септември 1938 г. и гласи следното:

„Може ли намерилият това съобщение да бъде така мил и да се свърже с Джон Стапълфорд, авеню Хийтсън 18, Барнет, Англия и да предаде това съобщение“.

Писмото, оцеляло толкова десетилетия, докосва душата на Найджъл и той е твърдо решен не просто да го запази, а и да открие до кого е трябвало да стигне съобщението. Оказа се, че то е пропътувало цели 400 км и с помощта на социалните мрежи Найджъл намира човека, който живее на адреса, посочен в писмото. Той не е наследник на фамилията Стапълфорд, а единствено наемател в жилището, закупено през 1921 г. от човек с тази фамилия.

В хода на проучването на Найджъл става ясно, че мъж на име Джон Стапълфорд е живял на адреса, посочен в писмото, между 1890 г. и 1980 г. Той е пътувал до Джърси по повод сватбата на брат си и се предполага, че е автор на съобщението. Другото предположение пък е, че синът му, който също носи името Джон, е написал писмото. Все още не е известно какъв е бил поводът за изпращането на съобщението.



Четете още: Незрящ фен в писмо до Playboy: Обичам всяка ваша корица и всеки модел