Автор
Woman.bg

5 велики жени, останали в историята като вещици

Тези жени са специални, не само заради красотата и чара си, но и защото са успели да оставят ярка следа в човечеството. Дръзнали да надскочат женската си природа и да покажат пред света колко са необикновени и смели, те са заклеймени като вещици, пред които обаче човечеството и до днес се кланя. Вижте кои са те:

Ан Болейн



Започваме с една истинска кралица. Ан Болейн е втората съпруга на Хенри VIII и майка на Елизабет I. Макар и да не е известна като една от водещите красавици в миналото, тя успява да омае монарха, а той изгаря да я види на трона. Въпреки че за да се случи това, е имало немалко препятствия, но Хенри успява да ги отстрани и в крайна сметка Ан Болейн става кралица, но се задържа на престола само 3 годино. Това обаче не пречи да остане една от най-известните кралици в историята. Ан плаща висока цена, за да бъде наричана кралица. Обществото, както и бащата на Хенри VIII не я одобряват. Не след дълго получава прякора „Анна черната вещица“. Всички били убедени, че тя е зла вещица, която е успяла да омае монарха чрез черна магия. Ан успява да си навлече омразата на обществото напълно незаслужено, след като има две неуспешни бременностти и така и не ражда мечтания син на краля. С времето тя е подложена на унижения и е обвинена във вещерство, изневяра, предателство и кръвосмешение. Въпреки че няма никакви доказателства за това, тя е обезглавена.

Франсоаз-Атенаис дьо Рошешуар дьо Мортемар, маркиза дьо Монтеспан



Ето я и фаворитката на Краля-Слънце Луи XIV. Tя се отличава с буен характер и живеца, който излъчва, а също така е известна в историята и като „Истинската кралица на Франция“, тъй като е имала огромно влияние върху краля. Преди обаче да го завладее, тя се е стараела дълго време да го впечатли. Проявява женска хитрост и коварство, спрятелява се с любовницата му и успява да я измести окончателно. По това време тя е омъжена за маркиза на дьо Монтеспан, но истината е, че отдавна е отегчена от семейния живот. Фаталната дама ражда цели 7 деца на краля и дълги години има власт над него, докато той не започва да забелязва и други интригуващи дами. Франсоаз-Атенаис обаче е напълно убедена, че трябва да елиминира врагините. В кралския двор плъзва слух, че дьо Монтеспан е пуснала отрова, с която да „разчисти“ пътя си от кандидат-любовници на краля. Благодарение на това, Франсоаз губи любовта на краля и цялото си влияние.

Графиня Елизабет Батори



Унгарска графиня, която произхожда от една от най-аристократичните и заможни фамилии в Трансилвания. Елизабет остава в историята като най-злата жена в света и с умението си да владее техники за мъчения. Тя била красива и съвсем съзнателно е използвала обаянието си, за да постигне желаното. Елизабет остава известна със зверствата си в замъка, за които всъщност няма доказателства. Там откриват мистериозно починали жени и такива, които са подложени на невероятни истезания и за това се смята, че Елизбает и нейните подчинени са отговорни. След като е арестувана през 1610 г. и откриват доказателства срещу нея за убийството на стотици млади жени, графинята е хвърлена в тъмница, където остава до края на дните си. Според легендите тя убивала млади жени, за да се къпе в кръвта им и по този начин да запази младостта си.

Жана д'Арк



Трагичната история на Жана д'Арк от национална героиня до заклеймена вещица и до днес подлежи на ожесточени дебати. Тя изиграва важна роля в историята на Франция, като успява да убеди обществото, че е напътствана от Бог и повежда армията в няколко решаващи битки. Жана д'Арк обаче се появява във време на много противоречия и войната така и не спира. Още от ранно детство тя получава видения, които по-късно се сбъдват. Когато е само на 17 г., предрича че Чарлз VII ще стане крал.

Не след дълго тя води военния отряд и завоюва редива победи. Жана будела истински ужас във враговете, облечена в рицарски доспехи и Франция се кланя пред нея до коронясването на Карл VII, който сключва изненадващо примирие с враговете. Бургундите пленяват Жана д'Арк и я обвиняват в ерес, защото носи мъжки дрехи, също така я обявяват за вещица. Кралят не предприема никакви действия в нейна защита и тя бива изгорена на кладата. Четврът век след трагичната смърт на Жана, папа Каликст III преразглежда обвиненията срещу нея, установява че е невинна и я провъзгласява за мъченица, каквато остава и до днес.

Клеопатра



Тази дама не е просто историческа фигура, а нарицателно за влиятелна и неповторима жена. Става владетел на Египет, когато е само на 18 г., а целият ѝ живот минава под знака на битките. Тя била безпощадна и безмилостна жена, а също и безпогрешна любовница. Успява да спечели Юлий Цезар, който „разчиства“ всички врагове от пътя ѝ към едноличната власт. Според историческите сведения и самата Клеопатра участва в чистката като приготвя отрова и я изпробва върху затворници. Говори се, че тя е отровила и собствения си брат Птолемей XIV. Благодарение на острия си ум, Клеопатра винаги е била крачка пред враговете, макар и да е живеела в постоянна опасност. В комбинация с невероятната си интуиция, тя жъне огромен успех и заради обаянието си. Пред харизмата ѝ се прекланял и римският пълководец Марк Антоний. Но и Клеопатра попаднала в капана на любовта му. Взаимната им страст е опустошителна и дори пожелават да издъхнат по едно и също време. Смъртта на Клеопатра и до днес е обвита в мистерия, но е известно, че се е самоубила с помощта на фаталното ухапване на кобра.

Четете още: Ето я ромката, която разплака Камелия