Автор
Woman.bg

Нови 16 случая на коронавирус в София (обновена)

Девет от изследваните към момента общо 99 нови проби във ВМА и в Националната референтна лаборатория, са дали положителен резултат за коронавирус.

Това съобщи на брифинг в 17 ч. председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.



Всеки от пациентите е с различен здравословен профил и от различни възрастови групи.

Двама са настанени във ВМА, един е в "Пирогов". При четирима от диагностицираните с коронавирус липсват клинични оплаквания. Те са настанени в белодробната клиника. останалите са уведомени, но все още не са пристигали в болниците.

Един от пациентите с положителна проба е в тежко състояние, с двустранна бронхопневмония. Това е жена, която е пътувала в Англия и Испания заедно с лекарката, която също е с потвърден резултат и беше приета във ВМА във вчерашния ден.

Лека е симптоматиката при останалите лица, дали положителна проба.

Броят на интензивните легла са достатъчни към момента, заяви Мутафчийски. Ако те не стигнат, можело да се ползват и операционните легла. По думите му, ако се наложи ще се разкрият още болници.

Малко по-късно през деня още 7 проби, изследвани в Националната референтна лаборатория, на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена, дадоха положителни резултати за коронавирус. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването няколко часа, след като станаха ясни деветте случая.

С това установените случаи на коронавирус на територията на България към този момент стават 23, а в София само за днешния ден - 16.

Четете още: 9-те най-важни въпроса за коронавируса - всеки трябва да знае отговорите