Автор
Цвета Герчева

Наръчник в очакване на Великден: Козунакът - начин на употреба

Великден наближава, а с него и онзи сакрален момент, в който вкъщи започва да ухае на козунаци. И макар традиционно да нямаме време за този дълъг ритуал по месене и печене, който отнема почти цял ден, тази пролет ви предизвиквам:

"Не се плашете - не е толкова трудно да направите един хубав козунак".

За мнозина източник на стрес и негативни емоции, социалната изолация в която сме в момента може да бъде златната възможност да направим неща, за които преди не сме имали и време и смелост. Затова - не забравяйте - Великден го правят хората, които "случват" празника. Не всичко е в украсата, салфетките със зайчета и кошничките с боядисани яйца. Великден е уханието на стафиди, масло и захар и суетящата се около фурната мама. Великден е татко, който все пита кога ще е готово агнешкото. Великден са спомените на децата за месенето на тестото за козунаците... Не отнемайте от магията на празника, когато решавате да купите козунак, просто защото "Този от магазина винаги става, а моя може и да не се получи".

Тази пролет бъдете смели, запретнете ръкави, затоплете кухнята, натиснете с ръце живото, меко уханно тесто, оцапайте ръцете си в брашно и бъдете от онези жени, които накрая на деня си казват - Аз съм победител, защото опитах!

Ако пък се страхувате, че може да се провалите - имам един съвет за вас - тренирайте. Остава малко време до Великден, така че защо не пробвате да замесите един козунак още този уикенд?

Знам, че рецептите са десетки, някои се предават от баба на внуче, други ги събираме от френски сайтове и четем препоръките за правене на коломба от италианските майстори. Моят съвет е - на която и рецепта за козунак да се доверите, да спазвате някои базисни съвети, които ще ви помогнат да направите страхотен сладък хляб.

На първо място - от моята баба знам едно важно правило - никога, ама никога да не правя компромис с качеството на продуктите. "Ако сложиш някакво лошо вино, от онова, което ви младите наричате вино за готвене, храната ти няма да стане хубава. В тенджерата, докато задушаваш месото ще налееш хубаво вино и няма да пестиш маслото. Иначе няма да се получи.".

Днес знам, че когато се вложат качествени съставки, храната винаги носи онова усещане за удоволствие, което можеш да изпиташ само когато небцето ти усети хрупкавата загоряла захаросана коричка на прясно изпечения козунак например.

И така - не залагайте на некачествени съставки. Вземете яйца с хубави оранжеви жълтъци, пресейте брашното поне два пъти през сито, за да може молекулите кислород да влязат по-добре между стритите на прах житени зърна, набавете си наистина добро масло.

Аз лично препоръчвам Lurpak защото е от брандовете, които с годините са доказали, че държат на качеството и каквото и да готвя с него, винаги става великолепно.

За добрия козунак мазнината е много, ама много важна. С масло това печиво става една идея по-вкусно, а всяка хапа буквално се топи в устата. Пробвайте да сложите наистина качествено масло като Lurpak, и ще се убедите, че в козунака остава онзи млечен нюанс, който качественото масло носи.

Много е важна и маята. Ако се чудите дали тази, която сте взели е добра и не е с изтекъл срок на годност, можете да направите един много прост тест ( и това знам от баба ми и винаги го правя, за да съм сигурна, че козунака ще стане хубав).

Вземете чаша вода, отрежете малко парченце от маята и го пуснете във водата. Ако изплува на повърхността - маята е годна и можете да я ползвате. Ако остане на дъното - по-добре идете за нова - има вероятност тази да не е добра.

Още един важен съвет - не прекалявайте със захарта. За да стане хубав козунака правилото е около 250 грама захар на един килограм брашно. Ако сложите повече, тестото става тежко, не се получават хубави конци и не бухва достатъчно.

И за финал - още един бабин трик - когато поръсвате козунака със захар или бадеми - хубаво е те да са мокри, иначе много бързо загарят.

*И не забравяйте, сложете хубаво масло, пробвайте да направите един козунак още преди Великден и се заемете отговорно със задачата да "случите" празника вкъщи. Очаквайте и следващите ни материали, в които ще ви споделим малко повече за вкусното агнешко печено и декорацията на масата.


(в материала има продуктово позициониране)