Дано живееш в интересни времена, казва стара китайска мисъл, смятана за проклятие. Дали ни харесва или не - такова е времето, в което живеем в последните няколко седмици. Такава е и пролетта ни – чуди се дали да дойде или не. Чуди се дали да ни стопли или охлади.... Има ли нещо, което тази пролет остана същото? Кухненските маси се превърнаха в работни пространства, домовете ни – в home office, класните стаи вече са виртуални и всичко - от ваканциите до концерти и събития се отлага или премества онлайн. Единственото сигурно тази пролет е че сме на прага на един от най-големите християнски празници – Великден. И не, той няма как да бъде преместен онлайн, отложен или отменен.
И въпреки че и него няма да прекараме по обичайния начин (няма да можем да го споделим с много от близките си, няма да пътуваме, няма да се съберем поколения заедно в бащината къща, няма да видим и много от приятелите си от детството) не означава, че трябва да се откажем от него!

Напротив, аз вече подготвих дома и душата си. Далеч от бащината къща, смятам да създам празник за децата си, следвайки всяка една любима семейна и стара традиция и бабина рецепта. Ще започна с яйцата. Ще покажа на децата си, че яйцата могат да бъдат красиви не само благодарение на цветните лепенки, които придружават днешните модерни боички. Ще ги науча да рисуват по тях с малка свещ, ще им покажа как с листа магданоз и парче от дамски чорапогащник могат да имат най-красивите флорални картинки върху яйцата или как да правят експлозия от цветове с помощта на памук. Помня, че празникът, който мама организираше за мен и сестра ми като деца започваше точно по този начин. Мога да се опитам да им покажа и част от великденските магии на баба, която с помощта на отвари от смрадлика, коприва, орехи или стар кромид лук оцветяваше яйцата в червено, зелено, жълто пред смаяните погледи на най-малките от фамилията. Сега е моментът да си припомня всичко научено и да го предам на децата си, защото именно тази семейна памет е връзката между поколенията - особено осезаема в дни на празник и толкова важна в дни на криза.

Ще направя опит и за домашен козунак и ще се надявам да стане на конци. Наясно съм, че това е висш пилотаж в кулинарията. Но ще разчитам на бабината рецепта, запазена прилежно от мама и ще се надявам с нейните ценни съвети по телефона да успея да се запозная с тайните на божествения и топящ се в устата Великденски козунак.

Виж, с агнешкото вече имам опит след бърз мастърклас в кухнята на мама миналата година. Вече знам, че приготвянето му е тънка работа и че няма как да се получи страхотно ястие, ако продуктите на са добри. Затова не правя компромиси и винаги избирам наистина хубаво агнешко и още по-хубаво масло. Агнешкото си иска майсторлък и подход. От мама знам (а тя знае от нейната майка), че за да се постигне деликатна и много сочна текстурата отвътре и хрупкава, крехка и ароматна коричката отвън е нужно търпение, повечко време и хубаво масло. За да постигана тази силно слюнкоотделяща характеристика спазвам стриктно старата семейна рецепта и използвам най-доброто масло на пазара днес – Lurpak – чисто масло, произведено от свежо мляко и натурални съставки.

А ето и останалите съставки за тази великденска фантазия:
агнешка плешка/задно бутче
пресен лук- 4 връзки
джоджен - 5 стръка
масло – Lurpak
червен пипер и сол

Първата стъпка от рецептата за агнешко печено на фурна е подготовката на агнешкото месо. Измивате добре агнешкото бутче/агнешко месо, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките.
Втората стъпка е да поставите агнешкото в омазнена предварително голяма тава (според размера на бута / месото), да добавите 1 чаена чаша топла вода и да покриете месото с нежни филийки Lurpak. Завивате тавата плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса.
Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно и един час след началото на печенето, можете да погледнете, дали месото не е останало без вода (да даобавите, ако се налага) и да сложите вече подготвените от вас зеленини.

Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вашето агнешко печено апетитна коричка.
Сервирайте с пролетнa зеленина и сотирани пресни картофи, оваляни в разтопено масло Lurpak с няколко стръка розмарин.

Не забравяйте и хубавото вино! Празник е!

А на празник наздравицата е задължителна и е добър повод да съберем фамилията он-лайн, за да си пожелаем отново да бъдем скоро заедно в бащината къща!








(в материала има продуктово позициониране)