Автор
Веселина Петрова

Търсите работа? Спазвайте тези съвети и ще си намерите

Една от негативните последици от наложената ни от коронавируса изолация е стагнацията на пазара на труда. Много малки фирми изпитват затруднения, а хората останаха на улицата, заради съкращения. Как да се справите с проблема и как да успеете на намерите своето място в това трудно за всички време?

Има няколко основни правила, които не трябва да пренебрегвате, за да успеете.

Първото е – не бъдете твърде взискателни към естеството на работа. Важно е да започнете, да имате доход. По последни данни в момента колцентровете търсят нови служители. Ако владеете език, погледнете обявите.


Второ – възможно е да не ви предложат мечтаната заплата, но по-добре малко и сигурно възнаграждение, отколкото никакво, нали? Бъдете търпеливи и покажете, че искате да работите, правите го с желание и дори имате идеи за подобряване на работата като цяло. Дори в условия на криза работодателите ценят служителите, които са ангажирани и сериозни.

По време на изолация контактите са сведени до минимум, казват мнозина. Но това въобще не е вярно. Живеем в информационен век, в който всеки има интернет. А това означава само едно – възможност за комуникация. Помислете с кого от приятелите си не сте се чували отдавна и в какъв сектор работи той, възможно ли е да ви помогне да започнете работа? Потърсете го по телефона или в социалните мрежи.

Следващата стъпка е да се регистрирате във всички групи в социалните мрежи, които предлагат работа на хора, работещи от вкъщи почасово.

Четвърто, помислете за вариант за преквалификация. Ако сте добри в правенето на нещо и то в момента се търси на пазара, ако можете да го правите от дома, това е вашето решение. Например, много хора искаха в един момент да се сдобият с многократни маски. Ако вие сте добри в шиенето, можете да направите и да ги предложите онлайн. Сложете цена, която няма да отблъсне клиентите, и ще спечелите. Можете да помислите за детски такива – със забавни щампи.

Ако сте добри в готвенето, можете да направите собствена къща за домашни сладкиши или други вкусотии. Проучете възможностите, направете си страничка в социалните мрежи и стартирайте собствен бизнес.

Ако сте сръчни, можете да правите кукли за домашен театър. Първоначално можете да направите герои за някоя по-популярна приказка. Много семейства сега си седят вкъщи и търсят варианти за забавление. Предложете онлайн своите играчки и сондирайте пазара. Ако има търсене, продължете с повече и по-разнообразни предложения.


Наскоро срещнах още едно страхотна идея. Дама, останала без работа, предлагаше да закупи, опакова и поднесе подарък на близък човек, който вие не можете да посетите.

Ако знаете един или няколко езика, можете да преподавате онлайн - както на деца, така и на възрастни.

Една приятелка, например, стана дистрибутор на козметика. Оказа се, че е доста добра в маркетинга и продажбите. Помогнах ѝ да си направи страница във фейсбук на продуктите и вече има няколко постоянни клиенти. Запитванията стават все повече, интересът расте. Онлайн бизнесът отчита ръст. Имайте го предвид.
И един много важен съвет – не се отказвайте. Ако не успеете от първия път. Успехът изисква търпение и постоянство.