Автор
Веселина Петрова

Карантината съсипва хормоните ни: Как да възстановим хармонията с лекарства от аптеката на баба

Много са причините, които могат да доведат до дисбаланс на половите хормони в тялото ни. Сред тях са замърсената околна среда, приемът на някои лекарства, стресът, употребата на определени козметични продукти... Важното е да знаем, че можем да поправим щетите с природни средства.

Споделяме с вас четири изпитани рецепти.



С градински чай

Една супена лъжичка от билката се залива с чаена чаша гореща вода, оставя се да престои 15 минути. Пие се една трета от чашата преди хранене от 6-ия до 15-ия ден на месечния цикъл. Лечението продължава 3 месеца, след почивка от 1 месец курсът може да се повтори.

С риган и хмел
От векове риганът е наричан „женската трева” – подпомага производството на женски полови хормони и регулира менструалния цикъл. Билката се суши, стрива се. Варят се 2 супени лъжички в чаша вряща вода. Оставя се за 20 минути. Лекарството се пие топло, два пъти на ден, преди хранене – по половин чаша.
Подобен лечебен ефект има и хмелът. Една супена лъжица от билката се смесва с 250 мл вода – в термос, например. Оставя се за 8 часа и после се прецежда. Пие се по половин чаша преди хранене 2-3 пъти дневно.

Липа и ленено семе
Цветовете на липата се използват в комбинация с витамини А, Е и фолиева киселина. Сварете ги в равни количества заедно като чай, оставете за 10 минути и после прецедете. Пие се три пъти на ден. Природен източник на естроген е и лененото семе. Добавете го към киселото мляко – по една супена лъжичка два пъти на ден.


Коприва и ружа
Ружата е изключително ценна при лечението на хормонални проблеми. Стритите корени на растението (1 суп. л.) се добавят към кипнато мляко (1 ч.ч.) и се варят в продължение на 10 минути. След това отварата се охлажда до стайна температура и се пие по малко в течение на целия ден.
Копривата също нормализира хормоналния фон. Листата се слагат в бутилка и се заливат с водка. Не се затваря с капачка. Оставя се за седмица на добре осветено място за една седмица. След това за още една седмица се прибира на тъмно. Взема се по една супена лъжичка преди хранене.