Ново 20: Миенето на зъбите непосредствено преди излизане навън пази от коронавирус

Д-р Мартин Адди, професор по дентална медицина в Университета в Бристол, разкрива пред британския вестник Times, че пастата за зъби може да намали шансовете за заразяване или разпространение на COVID-19 и други видове коронавируси през устата.

Той обаче предупреждава, че антимикробният ефект на пастата за зъби продължава само от три до пет часа. Ето защо препоръката му е зъбите да се мият, непосредствено преди излизане навън.

"Пастата за зъби съдържа същите почистващи вещества като тези, които се намират в геловете за миене на ръце, препоръчани срещу коронавирус", споделя специалистът.


"В действителност антимикробното действие на пастата за зъби в устата продължава три до пет часа и по този начин би намалило вирусното натоварване в слюнката или инфекцията от вируси, влизащи в устата", пояснява той.

Ето защо професорът съветва хората, които искат да увеличат превантивния ефект от пастата, да си мият зъбите, непосредствено преди да напуснат дома.

В предишно писмо до British Dental Journal експертът споделя, че е изненадан от факта, че денталната професия не е популяризирала миенето на зъбите като превантивен подход срещу коронавирусите.

Той добавя, че препоръчителната практика за поддържане на добра устна хигиена чрез миене на зъбите два пъти на ден в продължение на две минути трябва да бъде засилена.

Проф. Адди допълва, че тези, които не си мият редовно зъбите и не спазват стриктно изискванията за устна хигиена, попадат сред най-уязвимите на коронавирус Covid-19 групи.

Четете още: Експерти от Харвард: COVID-19 никога няма да бъде унищожен