Експерти от Харвард: COVID-19 никога няма да бъде унищожен

16 април 2020 | 13:26
15870
0
снимки: Unsplash
0

Цял свят е притихнал и очаква да чуе трите вълшебни думички: „Край на карантината“. За някои изходът от изолацията вече се вижда, но за други той изглежда толкова далечен, чак недостижим. И докато в някои страни в Европа номалният ритъм на живот започва да се завръща стъпка по стъпка, то отвъд океана ситуацията не изглежда никак розова.

Проучване на Харвард сочи, че COVID-19 ще се превърне в обикновено сезонно заболяване, но няма да изчезне завинаги. То ще бъде като всички останали коронавируси, които причиняват настинка и неразположение, а това се очаква да се случва в по-студените месеци от годината. Именно заради това, според учените, ще се налага в САЩ да бъдат предприети периодично строги мерки (като карантина), за да бъде избегнато претоварването на местните болници. Предполага се, че ще има моменти на изолация чак до 2022 г.

коронавирус

Специалистите, провели изследването смятат, че еднократната карантина, макар и продължителна, няма да бъде достатъчна за справянето с коронавируса. Те допълват, че до момента, в който бъде открито най-доброто лечение, социалната дистанция е напълно задължителна.

От друга страна, при отхлабването на мерките, по-голямата част от населението ще се зарази, но за сметка на това по този начин ще се изгради и имунитет. Именно заради това учените се обединяват около тезата, че изолация трябва да има, но тя трябва да бъде периодична.Все още има безброй неизвестни около зловещата заплаха COVID-19, но едно според учените от Харвард е сигурно – той няма да бъде унищожен и ще остане сред нас.

коронавирус

Четете още: Ето защо се чувстваме толкова уморени по време на изолацията у дома

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени