Автор
Веселина Петрова

Матури за 12-и клас ще има, а дали е честно да причиняваме този стрес на учениците?

Тази година ще бъде запомнена от учениците. Защото за първи път те ще завършат без да са стъпвали в училище почти три месеца. Заради карантината.
Но въпреки променените обстоятелства,
проблемите с онлайн обучението и трудностите, матури за завършващите 12-и клас ще има. Просто те ще бъдат изместени с 12 дни от датите, на които трябваше да се проведат в нормално време.

Лириката на Вапцаров, материалите по Димитър Талев и Димитър Димов няма да влизат в съдържанието. Ще има обаче материали от електронното обучение, каза министър Красимир Вълчев.
За изпитите след седми клас: на 15 юни ще е изпитът по български език, а на 17 юни по математика. В изпита по БЕЛ няма да влизат сложно изречение и сложно смесено изречение, както и Бай Ганьо, Йовков и др. От математиката отпадат неравенствата и успоредници в изпита след седми клас.


Да, ясно е, че годината трябва да приключи и децата трябва да имат оценки. Но дали не ги подлагаме на допълнителен, при това излишен, стрес? Дали са готови да се явят на изпит, при условие, че електронното обучение се прилага за първи път и то в движение? Какви ще бъдат критериите за оценка? Въпросите са много.

За съжаление отдавна сме свидетели на това как децата ни се превръщат в опитни мишлета по отношението на образованието. Въвеждаха се нови системи, нови учебници, един материал пада, друг се добавя, въобще – разнообразие.

Е, сега ще видим дали наследниците ни са готови да изтърпят поредния експеримент.
И ни остава едната надежда, че децата все пак са успели да научат нещо. Защото освен, че са важни оценките, важни са и знанията. С тях те ще продължат напред. Към университетите. Защото ние искаме да имаме наистина грамотни хора, не просто ученици с оценка от матурата в документа за завършен 12-и клас. Нали?

Т.е. не е важно просто да отчетем свършена дейност, а от тази дейност да има реални резултати. Иначе ще продължим да се чудим кой ги е учил на правопис и правоговор.


Дали е имало друг вариант? Не съм специалист, но все си мисля, че варианти винаги ще се намерят, ако ни е грижа за психическото здраве на децата ни и за това те да бъдат успешни в това, което правят. Не просто буква в системата, която трябва да приключи учебната година.