Автор
Антония Михайлова

3 вълнуващи места, които да посетите веднага след карантината

Краят на социалната изолация наближава, а заедно с него и възможността да се "изстреляме" като тапа за шампанско към някое красиво кътче извън страната.

Имаме за вас три страхотни идеи за дестинации, където максимално ще се отърсите от тревожните мисли, породени от карантината, и ще се заредите с много слънце, радост и вдъхновение. На добър път!

Санторини, Гърция

Санторини е типичен гръцки остров, простиращ се сред голям кръгъл залив, който някога е бил част от огромен вулкан. Античното име на острова е Тера и едва през 13-ти век той става с името си Санторини. Според една популярна хипотеза островът представлява това, което е останало от изчезналата Атлантида, макар обектът да не отговаря точно на посоченото местонахождение. Скалите на Санторини са съставени от слоеве разноцветен камък и първото впечатление от острова с издигащите се на 350 метра над морето стръмни скали е поразително. Благодарение на вулканичната природа на острова земята е изключително плодородна, а Санторини е известен със своето грозде. Произвежданото тук бяло вино е наистина едно от най-добрите в Гърция.

На югозападния нос на острова се намира Акротири - град от бронзовата епоха. Това пленително място се разкопава постепенно от засипалата го вулканична пепел и по степен на запазеност може да се сравнява с Помпей. Някои от най-хубавите фрески от античния свят са открити именно тук.

Що се отнася до плажовете на Санторини, един от най-известните там е Червеният плаж, който е и един от най-цветните плажове на света. Представлява тясна ивица от червеникави камъчета и пясък под високи червени скали, откъдето идва и името му. Странният му цвят се дължи на богатите на желязо скали, образувани след изригването на вулкана.

Върнячка баня, Сърбия

Върнячка баня е истинско съкровище, скрито в сърцето на Сърбия. Китен курортен град, разположен край река Западна Морава, в подножието на планината Гоч, на около 200 км. от столицата Белград. Това е най-големият балнеолечебен курорт в страната, приканващ хиляди туристи със своите седем минерални извора! Използването на минералните извори за лечебни цели води началото си още от римляните, които се възползвали от водата за отпускащи бани и възстановяване. Днес Врънячка баня е развита туристическа дестинация с традиция над 140 години. Популярна сред местните и чуждестранни туристи, желаещи не само да се лекуват, но и да си починат и отпуснат, да се насладят на чистия въздух и красивата природа, да опитат изисканите специалитети от местната и международна кухня и да научат за богатото културно наследство на региона.

Загреб, Хърватска

Загреб е красив град в австроунгарски стил, богат на великолепни църкви, музеи и художествени галерии. Той се дели на горен и долен град, всеки със своя индивидуален облик, които се срещат на обширния павиран главен площад "Бан Йелачич". Горният град е най-старата част на населеното място, разположена на два хълма. Можете да прекарате чудесно времето си, скитайки по криволичещите павирани улички, които ще ви водят от една към друга великолепна сграда. Тук задължително трябва да видите катедралата, очароваща с неоготическата си фасада и двете островърхи кули. Вътрешността на църквата е шедьовър на орнаменталистиката.

От градската кула Лотърчак се откриват живописни гледки към града, а всеки ден на обяд гръмва оръдие, за да напонми за някогашната ѝ роля да предупреждава гражданите за вражески нападения. От горния към долния град може да се слезе със зъбчата железница .Той е застроен в края на 19-и век по мрежов градоустройствен план и притежава внушителни площади, разположени около градини, широки булеварди и паркове. Тук са и повечето от музеите, включително музеят "Мимара" и галерията "Щросмайер".

Четете още: Отново ще хапваме джелато и паста в Италия - отварят границите на 3-ти юни!