Карантината, наложена заради пандемията от новия коронавирус, сякаш още повече отприщи желанието ни за пътуане и отмора. Но краят ѝ най-после си вижда, а ние изгаряме от нетърпение да седнем зад волана и да отпрашим на път с мръсна газ.

Сигурни сме, че и при вас ваканционото настроение е вече на макс, а жаждата ви за пътешествия - по-голяма от всякога. Но за да направите най-добрия си избор, където да я утолите, ние ще ви помогнем.

За целта ви предлагаме списъка с най-популярните държави за пътуване в условията на пандемия на коронавирус. Списъкът на дестинациите се предоставя от Express, позовавайки се на данните на онлайн туристическата услуга TravelSupermarket.

И така, анализирайки поръчките на британските туристи за април, противно на очакванията, анализаторите стигат до заключението, че фаворит сред най-желаните летни дестинации си остава слънчева Испания, независимо от факта, че тя е една от най-пострадалите от коронавируса европейски страни. Курортите, които могат да се похвалят с най-добри ценови оферти и добро качество са Майорка, Коста дел Сол, Ибиса, Менорка, както и островната държава Малта.

Малта

Следващите в списъка с най-популярните дестинации за това лято са испанската Коста Бланка, Лансароте и Гран Канария (част от Канарските острови).

На предни позиции се нарежда Закинтос (Гърция), следван от Алгарве (Португалия). С изгодни оферти се представят и турските градове Мармарис и Анталия.


Анталия

Да предложат евтини билети и нощувки са готови редица градове това лято заради пандемията. Една от дестинациите, която наскоро направи особено силно впечатление с решенията си за привличане на туристи, е и Сицилия. Италианският остров ще привлича туристи, като плаща нощувки и 50% от авиобилетите. Освен тона ще осигуряват и безплатен достъп на летовниците за посещение на музеи и археологически обекти.

Що се касае до Испания, премиерът Педро Санчес обяви възобновяване на международния туризъм от средата на лятото, като посочи, че от 1 юли ще падне и задължението за 14-дневната карантина за туристите.

Междувременно бе публикуван и друг списък, посочващ най-безопасните дестинации по време на пандемията. Списъкът, в който са включени 13 страни и 18 града, бе публикуван от European Best Destinations.

Сред изброените страни и градове са Португалия (по-специално Азорските острови, Алентежу и Алгарве), Румъния (Сибиу), Черна гора (Котор), Полша (Варшава, Гданск), Австрия (Виена), Словения (Бохин), Литва (Вилнюс), Латвия (Рига), Финландия (Оулу) и Малта. Тук са още и Тбилиси, Корфу и Превеза от гръцките курорти, а Цавтат, Загреб и Риека от хърватските курорти. Но не и България.

Четете още: Сицилия плаща половината цена от самолетния билет, ако отидеш на почивка там това лято