Сицилия плаща половината цена от самолетния билет, ако отидеш на почивка там това лято

Докато повечето страни по света още се оглеждат за стратегически варианти за излизане от икономическата криза, някои вече дори успяха да намерят брод към спасението и възраждането на туристическия си бизнес.

Сред тях е и 5-милионна Сицилия, в която по последни данни броят на диагностицираните с коронавирус Ковид-19 е около 3100. За сравнение в малко под 7-милионна България заразените са 1387, но нека все пак да направим уговоракта, че при нас не са направени масови тестове като в Италия.

Разликите не са големи и спокойно бихме могли да вземем пример от островния италиански град, за който Гьоте някога бе възкликнал: „БЕЗ СИЦИЛИЯ ИТАЛИЯ НЕ БИ ИМАЛА ДУША. СИЦИЛИЯ Е КЛЮЧЪТ КЪМ ВСИЧКО“.


Може би неслучайно тъкмо Сицилия е първата област в Италия, предприела подобни смели действия. В опит да върне туристите към своите земи след отпадането на изолацията, наложена вследствие на пандемията, регионалното правителство там взе категоричното решение да плаща 50% от самолетния билет на всеки турист.

И това не е всичко. Сицилия ще плаща първите 3 хотелски нощувки за всяка туристическа ваканция, както и всички туристически билети за посещение на музеи, исторически и археологически забележителности. За прилагането на тези стимули е гласуван бюджет от 50 млн. евро.

Ваучерите за прилагане на схемата ще бъдат достъпни на туристическия сайт на Сицилия, пише "The Times".



Над 1,2 млрд. са загубите на туристическата индустрия на острова за месеците март и април заради мерките, продиктувани от пандемията.

13% от брутния вътрешен продукт на Италия идва от туризма и страната вече подготвя механизми, чрез които да рестартира сектора след 4 май, когато изолацията ще бъде свалена.

Едва ли обаче в посочената дата ще бъдат вдигнати границите на Италия, тъй като премиерът Джузепе Конти ясно даде да се разбере, че карантината ще се сваля поетапно. “Бих желал, да мога да кажа - нека отворим всичко! Веднага! Да започнем още от утре сутринта…. Но такова решение ще е безотговорно. Това може да докара отново кривата на заразяване на нарасне многократно и да обезцени усилията ни до момента”, каза Конте.

Междувременно туристическите бордове в Италия вече подготвят почвата за летен сезон 2020 и целеустремено разработват проекти по безопасността на туристите по време на гостуването им в страната, в това число и по осигуряването на социална дистанция на плажовете.

Що се касае до Европа, според прогнозите се очаква пандемията да свие приходите това лято със 70%. Това означава, че туризмът ще бъде най-тежко засегнатата индустрия от Ковид-19.

Все пак, хубаво би било и нашите български управници да се поучат малко от стратегическите прийоми на Сицилия в борбата ѝ с пагубните щети, нанесени от карантината. Ама надали!

Четете още: Сицилия, моя любов!