Автор
Ива Петрова

9-те основни грешки, които правим при здравословното хранене!

Вие се храните, спазвайки съветите на най-уважаваните диетолози, редовно спортувате, пиете достатъчно вода и ви се струва, че сте наистина здрави. Ние обаче искаме да ви разкажем за деветте основни грешки, които допускат повечето почитатели на здравословния начин на живот.

1. Насилвате се да обичате полезна храна

Много е важно, когато започвате да се храните правилно, да намерите онези продукти и съчетания, които наистина да ви харесват. Здравословният начин на живот не е краткосрочна диета, а пълна трайна промяна на хранителните навици. Ако не обичате елда, яжте ориз, ако не обичате домати, хапвайте чушки – винаги има алтернатива и избор, не се затваряйте в строги рамки и не следвайте безпрекословно и сляпо съветите на диетолозите. В крайна сметка животът без удоволствие не е живот, а постоянните ограничения и принуди само ще доведат до неминуем срив.

2. Пиете твърде много вода

Всеизвестните 2 л. на ден са просто средното количество течности, необходими на здрав човек за поддържане на правилен воден баланс в тялото. То е като „комфортната температура“ в офиса – докато един се поти, друг до него трака със зъби от студ. За да разберете от колко точно вода дневно имате нужда конкретно вие, ще трябва да си направите изследвания и да се консултирате с диетолог. Имайте предвид, че прекомерната консумация на вода може да доведе до различни нарушения в организма като цяло и най-вече в пикочната система.


3. Купувате продукти с оглед само на калоричността им

Това е неправилен подход, защото ниското съдържание на мазнини и калории не винаги гарантира, че продуктите са полезни. Важно е също така да получавате всичките необходими хранителни вещества с храната. Затова обръщайте внимание на състава на продуктите и не гледайте само калориите.

4. Игнорирате стреса

Можете да се храните само с елда и зеленчукови смутита, но това ни най-малко няма да ви помогне да станете по-здрави, ако по цял ден се нервирате и сте под постоянно напрежение. Напълняването, безсънието и стомашните неразположения са само част от проблемите, които сполитат нервните хора. Съветваме ви поне веднъж седмично да практикувате отпускаща йога, за да смъкнете и физическото, и нервното напрежение.

5. Пиете поливитамини

Поливитамините насищат организма едновременно с всички елементи, докато тялото не винаги има нужда от „цялата азбука“. Най-добрият вариант е да се консултирате с лекар и да взимате именно онези витамини, които не ви достигат. Останалите е за предпочитане да си ги набавяте по естествен път от храната. Зеленчуците, плодовете и рибата със сигурност няма да доведат до предозиране с витамини.


6. Живеете на принципа „без болка няма и резултат“

Мускулните болки не винаги са показател за ефективна тренировка. Често този симптом свидетелства за получени травми, недостатъчна разгрявка преди тренировката или прекомерни физически натоварвания – и нищо от това няма да ви доведе до желаната цел. Вслушвайте се в сигналите на тялото си и се научете да се спирате навреме.

7. Никога не нарушавате правилата

Не забравяйте да се поглезвате понякога, дори ако спазвате много строга диета. Продължителните ограничения и невъзможността да се порадвате на мъничко парченце шоколад непременно ще доведат до стрес и нервен срив. По-горе вече описахме колко е нежелателен стресът.


8. Смятате, че „слаб = здрав“

Неестествено слабите фигури уж вече не са на мода и всички са разбрали, че в гладуването и в непропорционално ниското тегло няма нищо хубаво, но много хора пак продължават да се морят с необмислени диети и строги ограничения.

9. Не се наспивате

Да станете 15 минути по-рано за сутрешна гимнастика е хубаво нещо, но ако сте започнали да жертвате съня си в името на тренировките, няма за какво да ви похвалим. Мускулите имат нужда от почивка за възстановяване, а здравият сън е необходим за премахване на напрежението и умората.


Четете още: По-слаби с 3 кг за 4 дни с диетата на Мелани Грифит