Автор
Веселина Петрова

Целувайте се страстно, полезно е!

В приказките една обикновена целувка може да ни върне към живота, да направи чудеса и да превърне някого от чудовище в принц. Е, да ви призная, и в реалния живот нещата седят почти по същия начин.


Сбогом болка и депресия

Целувайки се не по-малко от 3 минути ние спасяваме организма си от стреса и депресията. Ендорфините, хормоните на щастието, унищожават кортизола, твърдят канадски психолози. Проф. Уолтър Тоумън дори е включил целувката като антистрес упражнание в своя курс. Страстната целувка действа като болкоуспокояващо. А мъжете, които целуват жените си преди да отидат на работа, имат по-високи доходи. Онези, които се целуват по-често, са по-големи оптимисти.

Екстремни преживявания

Невероятно, но факт – целувката е като стрелба с пистолет – в тялото ни се произвеждат едни и същи хормони. А притокът на кръв повишава умствената ни и физическа активност.

Целувката лекува

Да, според австрийският лекар Улф Беминг, целувката поддържа тонуса и повишава имунитета. Беминг отива и по-далеч – казва, че целувките могат да заменят ваксините. Защото, докато се целуваме, организмът ни произвежда антитела.


Холивудска прелест

И стоматолозите обичат целувките. Целувайте се за здраве, казват от стоматологичния институт в Чикаго. Защото целувките намалят риска от поява на кариеси. При слюноотделянето зъбите получават фосфор и калций.

Сто години? Целувайте се!

Изследвания на американски учени сочат, че който се целува по-често, живее по-дълго. С до 5 години повече, заради по-здравото си и щастливо сърце.


И това не е всичко. Целувките ни пазят от алергии, правят ни по-красиви и служат като профилактика срещу развод.
През лятото хората се целуват три пъти повече, отколкото през останалите сезони. Една минута, прекарана в целувки, гори 26 калории. Та какво чакате още?