Автор
Веселина Петрова

Джон Траволта: Чаровното момче на киното, което спря да се усмихва

Чаровникът от големия екран, когото познаваме от култови заглавия като „Треска в събота вечер” и „Брилянтин”, днес навършва 70 години. Това ще бъде четвъртият рожден ден на актьора без съпругата му - актрисата Кели Престън, която почина през 2020-та година от рак на гърдата. 

"Моята красива жена Кели изгуби 2-годишна битка с рака на гърдата. Тя се бори смело с любовта и подкрепата на много хора", написа тогава актьорът. Той благодари на лекарите и сестрите във всички медицински заведения, които са се грижили за нея, както и на приятелите им, които са били неотлъчно до Кели.

"Не познавам по-смел, силен, красив и любящ човек от теб. Благодаря ти за любовта ти и за това, че правеше света по-добро място. Обичам те толкова много, мамо", бяха думите, които дъщеря ѝ Елла също изплака след загубата на майка си.

57-годишната Кели и Траволта бяха женени от 1991 г. Имат три деца, като едното от тях - синът им Джет, който страдал от синдрома на Кавазаки, почина през 2009 г. след епилептичен припадък.

И сега тъгата е голяма и тежка. Може би непреодолима. Да загубиш любимата си, майката на децата си, която си обичал толкова много, е трудно за преживяване.

Това може би обяснява и неговото желание да се откаже от Холивуд. Поне за известно време.

Според негови близки приятели, той бил уморен от постоянната публичност, а след смъртта на Кели въобще не му се връщало пред камерите.

Джон Траволта се появява на бял свят на 18 февруари 1954 г. в многодетно семейство. Пет деца са. Благодарение на майка си - Хелън, Джон се записва в театралното училище в Ню Джърси, където изучава пеене, танци и актьорско майсторство. След като завършва, веднага започва да практикува професията си, а не след дълго се мести в Ню Йорк, където снима реклами и кратки клипчета. В един момент обаче работата става все по-малко и Джон събира смелост да отиде в Холивуд.

Кой казва, че съдбата не пише своя сценарий?

Траволта и Кели се запознават, докато се снимат заедно във филма „Експертите“ през 1987 г. По това време тя е омъжена за колегата им Кевин Кейдж. Джон признава, че за него е било любов от пръв поглед, докато Кели е споделяла, че в онзи момент въобще не му е обърнала внимание. Тя се развежда още същата година, но не заради Джон, а защото бракът ѝ не върви. Не е сигурна въобще, че иска Траволта. Дори започва да се среща с Джордж Клуни, а след него и с Чарли Шийн, докато най-накрая се решава да излезе с Джон. Гаджета са цели четири години, преди той да ѝ предложи брак. Случва се по време на ваканцията им в Швейцария през 1990 г. Женят се във Франция през 1991-ва.

„Грижим се един за друг и се защитаваме – без шум, далеч от обществото. Постоянно сме заедно, растем и се променяме в дует“, признава Траволта в интервю.

Двамата се появяват заедно на екран за последен път в последния филм, който Престън заснема през 2018 година - лентата Gotti.

Може би някой ден ще направи една прекрасна романтична драма по тяхната история. Заслужава си!