Автор
Ева Лъчезарова

Изпитват ли очите ви стрес? Eто как да им помогнете, когато работите по цял ден на компютър!

Рядко се замисляме колко много работа вършат очите ни ежедневно, от момента, в който се събудим, докато ги притворим вечер, те неотклонно обработват огромно количество информация. Свързват ни с околния свят, помагат ни да видим всичко, което ни интересува и най-вече създават нашата лична вселена. Модерният начин на живот обаче никак не е милостив към тях. Много често се взираме в екрани в огромна част от времето, в което сме будни - използваме телефона си, работим на компютър, четем електронна книга или гледаме филм. Всичко това може да навреди на очите ни и да доведе до появата на различни симптоми като сухота, дразнене, зачервени очи, а с времето и до трайно влошаване на зрението.

Откъде идва проблемът?

Бихме могли да обобщим две основни причини, поради които непрекъснатото взиране в екрани вреди на нашите очи. Първата безспорно е синята светлина, която те излъчват. Редица изследвания показват, че прекомерното излагане на синя светлина води до силна преумора на очите, увреждане на структурата им и може да доведе до т.нар. “синдром на сухото око”. Вторият проблем, до който води прекомерната употреба на екрани се състои в това, че по този начин драстично се намалява броят на миганията, които правим в рамките на една минута. Това също пречи на оптималното овлажняване на окото и отново може да доведе до неприятно усещане за сухота.

Лаптопите, смартфоните и телевизорите няма да си тръгнат скоро от живота ни, те определено го направиха по-лесен, забавен и различен, но за здравето на очите ни е от изключителна важност да ограничим максимално синята светлина през ежедневието си, както и да започнем да използваме екрани по-осъзнато. Какво можете да направите? Инсталирайте на телефона си програма, която следи колко често го използвате и кои са приложенията, който "гълтат" най-много от времето ви. Уверяваме ви, че в ще се удивите как е възможно за 24 часа да сте прекарали между 3 и 6 часа на смартфона си. Изживявайте малките моменти от ежедневието си изцяло, без намесата на смартфона си. Насладете се на кратка разходка в парка, без да проверявате социалните мрежи, отидете на йога без да взимате телефона със себе си. Друга промяна, която можете да направите, е да се върнете към книгите на хартиен носител, те носят едно несравнимо удоволствие от четенето, което спокойно можете да си припомняте от време на време.

Добрата новина е, че има няколко лесни практики, с които можем да помогнем на очите ни да се чувстват комфортно.

Осъзнато мигане

Би трябвало да мигаме между 10 и 12 пъти в минута, а това помага за поддържането на слъзния филм, който поддържа влажността на очите. Когато се взираме твърде дълго в екран, честотата на мигане драстично намалява, до около 3 или 4 пъти на минута, а това води до усещането на умора и сухота. Този проблем може да се получи, когато работите на компютър и дори когато гледате телевизия по-дълго време. Затова е добра идея да си направите малък експеримент, по време на който да установите колко често мигате в рамките на една минута и да се опитате съзнателно да ги увеличите, ако установите проблем. Освен това офталмолозите препоръчват на всеки 20 минути да изберете точка в далечината на помещението, в която да се взирате в продължение на 20 секунди, за да дадете почивка на очите си.



Диета за очи

Както при всички останали органи на нашето тяло, храната която приемаме може да навреди или да подпомогне очите ни. За тях от особена важност е приемането на цветни плодове и зеленчуци, които съдържат антиоксиданти и каротеноиди. Те имат чудесното свойство да предпазват очите именно от синята светлина и от други стресови фактори. Два от най-важните каротеноиди са лутеинът и зеаксантинът. Зеаксантинът се съдържа в зелените зеленчуци като спанак, кейл и броколи. Лутеинът също се съдържа в тях, но може да бъде открит още в оранжевите зеленчуци като моркови, чушки, домати и царевица.

От друга страна съществуват и храни, които е добре да избягвате. Тук влизат тези, съдържащи прекомерно количество захар. Редица изследвания показват, че именно прекалената консумация на сладки храни има пряка връзка появата на синдрома на сухото око.

Хидратацията също е от особена важност за влажността на очите ни, затова лекарите съветват да избягвате дехидратацията и да се стремите да приемате между 8 и 10 чаши вода на ден.



Стратегия за здраве на очите


Съзнателното използване на екрани, мигането и диетата за очи са изключително важни, но в съвременните условия на работа и забавление, зрението на всеки от нас се нуждае от допълнителна подкрепа. Затова ви препоръчваме да изготвите лична стратегия, с която да поддържате здравето на очите си. Оптимален вариант е да заложите на подходящи капки за очи в комбинация с витамини за очи. Препоръчително е те да бъдат базирани на естествени съставки като капките Допелхерц® актив с Хиалурон 0,2%, витамините за очи Допелхерц® актив + Омега-3, както и Допелхерц® актив с боровинка.



Капките на Допелхерц® съдържат две основни съставки: хиалуронова киселина и хипромелоза в комбинация с дестилирана вода от лайка, алое вера, шипка и черни боровинки. Въпреки, че повечето от нас свързват хиалуроновата киселина с разкрасителната индустрия, тя всъщност се съдържа на множество места в организма, където е необходимо да се намали триенето. В комбинация с хипромелозата капките осигуряват дълготрайна хидратация, като абсорбират вода от околната среда и изграждат овлажняващ и защитен филм върху повърхността на окото. Множеството растителни дестилати, които се съдържат в капките, също овлажняват, успокояват и защитават окото. Съобразявайте употребата им спрямо натовареността, която има зрението ви през деня - 2, 3 или 4 пъти дневно, като накапете по една капка във всяко око. Важно е да се отбележи, че капките за очи на Допелхерц не съдържат консерванти, което ги прави подходящи за употреба и при хора, използващи очни лещи.


Витамините за очи Допелхерц® актив + Омега-3 са чудесна добавка към диетата ви за очи. Те са специално разработени за хора, които прекарват дълго време пред екран и съдържат DHA (Докозахексаеновата киселина), както и Омега-3 мастна киселина. Допелхерц® актив + Омега-3 са подходящи за употреба при чувство на сухота в очите (т.нар."синдром сухо око") и при употреба на контактни лещи. Редица проучвания доказват, че приемът на омега-3 мастни киселини води до статистически значимо подобряване на осмоларитета на сълзите и времето за разкъсване на слъзния филм. В допълнение омега-3 мастните киселини освен за поддържане на нормалното зрение, са от значение и за защита на сърцето и нормалната функция на мозъка. Формулата на витамините за очи съдържа още лутеин и зеаксантин, витамин А (ключов за зрението при ограничена светлина), витамин B2 (важен за поддържането на нормално зрение), както и цинк, селен, мед и витамините C и E, които предпазват клетъчните структури на ретината и лещата от свободни радикали.

Допелхерц® актив с боровинка също са изключително подходящи за хора, които прекарват голяма част от ежедневието си пред екран. В допълнение към каротеноидите лутеин и зеаксантин, те съдържат и екстракт от черна боровинка, който предпазва ретината от ефектите на синята светлина (слънце, флуоресцентните и LED лампи, дигиталните дисплеи на смарт телефони, таблети, телевизори и компютри), както и увеличава устойчивостта й спрямо тези увреждащи фактори. Витамините подпомагат и нощното виждане, което ги прави подходящи при шофиране на дълги разстояния и през нощта.

Витамините за очи на Допелхерц® могат да се приемат целогодишно, тъй като не надвишават горните граници за нерисков хранителен прием според наредба номер наредба № 23 от 19 юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението.

Препоръчително е техният прием да бъде не по-малко от 3 месеца (могат и да се редуват двата продукта) и в периодите на интензивно излагане на слънчева светлина, работа с електронни устройства - компютър, телевизор, таблет, висок риск от възрастови изменения, небалансирано хранене (понижена консумация на продукти, съдържащи лутеин и зеаксантин), тютюнопушене, работа в замърсена среда и на климатици, повишен оксидативен стрес

Според различни проучвания лутеинът може да предотврати и забави развитието на възрастово-зависима макулна дегенерация и катаракта, както и да увеличи зрителната чувствителност.


(в материала има продуктово позициониране)