Предлагаме на вниманието ви една, макар и малка, но важна, част от любимите храни на диетолозите, които те горещо препоръчват на малки и големи. Консумацията им не само подобрява настроението, но и позволява да се избавим от редица заболявания, включително и хронични. На всичкото отгоре редовното им присъствие в ежедневното ни меню регулира теглото и подмладява.

Боровинки – антиоксидант без аналог

Боровинките съдържат ценни антиоксиданти и поддържат организма млад. Те са богат източник на антоцианин – мощен антиоксидант, който забавя процесите на стареене, подобрява кръвообръщението и засилва действието на витамин С – така влияе на образуването на колаген и подобрява състоянието на кожата. Страхотна превенция срещу някои видове рак, сърдечни заболявания, деменция. Известни още като "храна за мозъка", боровинките стимулират умствената дейност и успешно се справят с очни заболявания. Добър източник са на пектин, понижаващ холестерола. За да си набавите достатъчната дневна доза антиоксиданти, половин купичка боровинки са напълно достатъчни.

Овесени ядки – първенци по количество на фибри

Консумирани ежедневно овесените ядки намаляват високото кръвно налягане, регулират храносмилателния процес и осигуряват значително количество фибри на организма. Грижат се за стабилните нива на кръвната захар. Богати са на протеини, ненаситени мастни киселини, калций, витамини от групата на В. Абсорбират холестерола и жлъчните киселини от червата. Чудесна профилактика срещу рак. Консумацията на овесени ядки предпазва от хипотиреоидизъм, тъй като съдържа йод – минерал, който подпомага правилното функциониране на жлезата. Грижат се за кожата и ни поддържат сити. Предпочитана храна от спортистите, целящи да набавят енергия. В половин чаша се съдържат около 10 грама влакнини.

Зелен чай – враг на килограмите


Зеленият чай е забележителна напитка. Той е сред най-популярните методи за контрол на теглото. Наред с това обаче той е богат на витамин С и антикосиданти, в частност на катехини, които защитават клетките от увреждания. Те също така намаляват възпалителните процеси в организма, регулират нивото на кръвната захар и се грижат за сърдечната дейност. В чаеното му листенце се съдържа три пъти повече кофеин, но действието му е много по-меко. И зеленият, и черният чай съдържат полифеноли – протеинови съединения с антиоксидантни свойства, т.е. със способност да предотвратяват взаимодействието между свободните радикали и молекулите на ДНК, а това означава, че те препятстват превръщането на нормалните клетки в ракови. Помага ни да се борим с вирусите и предотвратява простудата.

Ленено семе – лидер по съдържание на омега-З мастни киселини

През последните години диетолозите от цял свят насочиха вниманието си към лененото масло, като част от здравословното хранене. В Германия в 30% от тестените изделия са с добавено ленено брашно и ленено семе. Причината е наличните на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Става въпрос за есенциални мастни киселини, които намаляват възпаленията в тялото и поддържат холестерола в норма. Лененото семе стимулира обмяната на веществата и благоприятства състоянието на кожата. Защитава от инфаркти и инсулти. Предотвратява се образуването на атеросклеротични плаки, запазва се паметта, вниманието и нормалното тегло. Достатъчно е да се консумират по 1-2 супени лъжици ленено масло дневно към салати или ястия, за да бъде снабден организмът с така нужните му вещества.

Зехтин за здраво сърце


Зехтинът е незаменим помощник за разкрасяване, но с него се лекуват и редица заболявания. Първокачественият зехтин (Extra virgin olive oil), получен от първото студено пресоване на маслините, е с най-високото съдържание на полезни вещества. Понижава инсулина и кръвната захар и подобрява работата на сърцето. Чудесен съюзник в борбата с излишните килограми. Известен е с противовъзпалителните си действия и способността да облекчава мускулни и ставни болки. Грижи се за паметта. Притежава противоракови свойства. Понижава кръвното налягане и холестерола. Бори се с диабета. Укрепва имунната система.

Четете още: Топ 5 храни за отслабване