Понякога имаме чувството, че колкото и нови неща да научаваме за членовете на кралското семейство всеки ден, винаги има с какво още да бъдем изненадани. Чудесен пример за това е един много любопитен факт от детството на кралица Елизабет II, за който не бяхме подозирали никога. Знаете ли, че в ранните си години тя е страдала от сериозно ментално заболяване?

Това научихме от новата книга, разкриваща факти от живота на покойната учителка Марион Кроуфорд, със заглавието „Гувернантката“. В нея са изложени впечатленията на преподавателката, която е обучавала Елизабет. Един от най-шокиращите факти, които Марион приживе е споделила за кралицата (наричана от нея „Лилибет“) е, че тя е страдала от компулсивно обсесивно разстройство. Манията на бъдещата кралица се състояла в това да подостря перфектно моливите си и да подрежда вещите си под конец.



Когато Марион е попитала Елизабет защо прави това, тя ѝ е отговорила просто: „Така се чувствам в безопасност“. Така и не станало ясно от какво е усещала заплаха и има нужда от допълнителна сигурност.

Обсесивното компулсивно разстройство е свързано с определени страхове, които страдащият не би могъл да контролира. Ето защо изпитва нуждата да извършва действия, често причудливи за другите. Например Елизабет е ставала посред нощ, за да подреди обувките и дрехите си. Тя никога не е допускала безпорядък около себе си, дори на моменти е била прекалено педантична. Дори сестра ѝ Маргарет често се е шегувала с манията ѝ по чистотата и реда.



А какво ли още не знаем за Нейно величество?

Четете още: Уау! Вижте Адел с обръсната глава!