Автор
Радина Василева

Код здраве: Всичко за макулната дегенерация

В днешния епизод на „Код здраве” водещата Радина Василева разговаря с младата надежда от Клиниката по офталмология на МБАЛ „Света София“ - д-р Вероника Бачева, за едно от най-честите очни изменения – дегенерацията на макулата. Тя е хронично комплексно прогресиращо заболяване, което е водеща причина за необратима загуба на зрение при хората над 65 г. в развитите страни. Около 30% от индивидите над 75 г. страдат от макулна дегенерация, като 25% от останалите развиват заболяването в следващите пет години. Ние, европейците, сме по-засегнати от нея в сравнение с африканците и азиатците например.

„Макулата заема централната част от ретината. Нейната анатомична и функционална същност определят най важната зрителна функция – зрителната острата. Ретината представлява вътрешната обвивка на окото. Тя е изградена от нерви и рецептори, които изпращат сигнали от окото към оптичния нерв, който от там изпраща сигнали до мозъка и изобразяваме това, което виждаме. Макулната дегенерация се дели на два вида – суха и влажна форма. Сухата се развива по-бавно във времето, докато влажната е доста по-бързо прогресираща и загубата на зрението е по-необратима. Заболяването е с огромна икономическа, социална и психологическа значимост, тъй като компрометира трайно ежедневните ни нужди и работоспособността на човека”, споделя д-р Бачева.

Какви са първите симптоми: пациентите често споделят за трудно виждане през нощта, както и когато светлината се променя. Казват, че им се „губят редовете и лакатушат”, фокусират трудно, имат проблеми да разпознават и цветовете.

Съществено за заболяването е, че пациентът често компенсира със здравото око и това води до неглижиране на проблема. Затова е добре, когато забележим, че има нещо нередно, да се обърнем към специалист. Д-р Бачева съветва това да се случва на всеки шест месеца. Ако сме над 40 години тези прегледи са задължителни, независимо дали имаме проблеми със зрението или не, макар рисковата група да е над 65-годишна възраст. По настоящем няма доказан метод за излекуване от макулна дегенерация, но пък има медикаменти, които могат да стопират или забавят измененията. Кои са те, както и кои са рисковите фактори, има ли храни, с които да повлияем благоприятно на зрението и има ли значение физическата ни форма, вижте във видеото по-горе!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Вероника Бачева завършва Медицински университет - София през 2016 г. и веднага става част от екипа на МБАЛ „Света София“. Има два допълнителни завършени курса - по Хомеопатия към МУ – София и за лечение при заболявания на макулата в Любляна. Основните ѝ професионални интереси са в сферата на диагностиката и лечението на ретинни заболявания.


Д-р Вероника Бачева

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS