Автор
Веселина Петрова

О. Хенри: Повечето жени са пораснали деца, а повечето мъже – малки дечица

Американският писател Уилям Сидни Портър, по-известен с псевдонима си О. Хенри, е роден на 11 септември 1862 г. Признат е за майстор на късия разказ с неочакван край и за един от ключовите автори в литературата на САЩ. О. Хенри пише за собственото си време, ранните години на 20. век и за живота на обикновените хора в Ню Йорк, а разказите му често се отличават с ирония и неочаквани обрати. Умира на 5 юни 1910 г.

Огромното творчество на О. Хенри – през 1918 г. са публикувани събраните му съчинения в 14 тома – запазва до ден днешен очарованието и свежестта си. Разкази като „Даровете на влъхвите” и още толкова много други не само са антологизирани, но и стават неделима част от уникалното американско литературно явление, чието начало поставят Уошингтън Ървинг и Едгар Алън По, а го развиват стотици майстори, мъже и жени, до днес, сред тях един от най-бляскавите е изумителният О. Хенри – явлението на големия американски къс разказ.


Представяме ви го в няколко цитата:

„Не можем да си купим с пари и една минута време. В противен случай богатите щяха да живеят по-дълго.“

„За да изживее пълноценно живота си, човек трябва да изпита бедността, любовта и войната. Но не всички тях наведнъж.”

„Животът се състои от сълзи, въздишки и усмивки, но въздишките определено преобладават.”

„Никое приятелство не е случайност.“

„Всички ние трябва да сме провокатори, лицемери и лъжци всеки ден от живота си. В противен случай социалната структура ще се срине за ден. Трябва да бъдем актьори в присъствието на други хора също както трябва да носим дрехи. За наше добро е.“

„Вдигни завесите, за да видя Ню Йорк. Не мога да се прибера у дома в тъмното.“

„Повечето жени са пораснали деца, а повечето мъже – малки дечица.”

„Те бяха роби на навика – на тази сила, която не позволява земята да се разлети на парчета, макар и да съществува някаква глупашка теория за земното притегляне.”

„Истинският приключенец тръгва без цел и сметки да посрещне и поздрави неизвестната си съдба.“

„Съдбата те люшка от една посока в друга като коркова тапа в бутилката вино, отворена от келнер, на който не си дал бакшиш.”

„Любов, бизнес, семейство, патриотизъм, религия – това са само сенки на думи, когато човек гладува.“

„Той принадлежеше към тези хубави хора, за които лесно забравяш, когато са до теб, но за които често си спомняш, когато ги няма.”

„Парите са просто боклук в сравнение с истинската любов.”

„Това е характерно за женския пол – да плаче от мъка, да плаче от радост и да пролива сълзи, когато липсват и едното, и другото.”

„За жената всичко е по силите на мъжа, който тя боготвори.“


„Ако мъжете знаеха как жените прекарват времето си, когато са сами, никога нямаше да се женят.“

„Глупаци има всякакви, но моля, не ставайте, докато не бъдете повикани поименно.“

„Когато сме влюбени, думата „любов” е синоним на жертвоготовност и себеотрицание. Когато са влюбени съседите, които живеят в апартамента до нас, тази дума означава наглост и самохвалство.”