Автор
Woman.bg

Не бе, няма нужда от 3-та световна, ние сами ще се затрием, вижте какво става с Оскарите!

Добре дошли в "1984" на Оруел. Пардон – в 2024-а. Сухите факти: Американската академия за филмово изкуство въвежда промяна в правилата при раздаването на наградите си (които наричаме Оскарите). Дори само за да бъде една лента номинирана за престижната награда в категория "Най-добър филм", тя ще трябва да отговаря на нови стандарти. А именно – в актьорския състав, сюжета или техническия екип на продукцията задължително ще трябва да присъстват определен брой хора от различна раса, с различна сексуална ориентация и такива в неравностойно положение и физически увреждания.

През последните години ясно се засилваше тенденцията да се номинират филми, в които е подчертана толерантността към другостта. И това, разбира се, е правилна стъпка. Шумни дебати предизвикаха последните няколко филма от поредицата "Междузвездни войни", където в главните позитивни роли бяха жена и тъмнокож. Неправилно беше използван терминът "етническа толерантност" – няма към какво да се търси толерантност, защото цветът на кожата не е другост. С други думи, ако някой каже "Трябва да има И тъмнокожи във филма", това все пак е дискриминация, защото изобщо не трябва да се мисли за цвета на кожата на актьорите като за фактор дали са добри в професията си.

Представете си следното: в Националната баскетболна асоциация (NBA) да се въведе правило във всеки отбор задължително да има играчи от европеидната и азиатската раси. Звучи нелепо, нали? Това няма да ги направи толерантни, а може да вреди на отбора, ако съответните играчи нямат необходимите качества. Представете си титулярен отбор от: европеец, ескимос, китаец, индианец и тъмнокож. Какво ще докаже това?

Ако направите филм, който е с превъзходен сюжет, бляскав сценарий, майсторска режисура, прекрасен каст, монтаж и всичко, но в екипа няма полово, религиозно и расово разнообразие, ще можете да гледате церемонията по награждаване само по телевизията.

Но нека отидем по-далече. Нека Оскар да може да получават само артисти, които носят сиви чорапи. Носите черни чорапи? Не, това е расизъм, съжаляваме, няма награда. Имате зелени очи? Не, вече решихме, че на зеленооки не можем да връчваме толкова престижно отличие. Имате червен автомобил? Няма награди за вас!

Историческата промяна ще влезе в сила от 2024-а (поне така е обявено), но още от 2022-ра кандидатите за златната статуетка ще са задължени да представят конфиденциален доклад за наличието на разнообразие сред актьорите и екипа без обаче няма още да е задължително да покриват минималните изисквания. Знаете ли как се нарича това? Дискриминация с обърнат знак. А към другостта трябва да се подхожда с толерантност и разбиране, докато спре да бъде дефинирана като другост. Няма да има необходимост от гей прайд, едва когато хетеросексуалните видят гей прайд и не се възмущават. Няма да има нужда да има правило за задължително участие в екипа на филм от транссексуални, азиатци, латино и афроамериканци, а също и с повече хора с физически недъзи, когато обществото приеме, че те не са различни. Всичко друго клони към интелектуален фашизъм.

Защото не е необходимо да сме вещи в кулинарията, за да знаем, че салата не се прави нито само от краставици, нито само от домати, нито само от зеле например. Но е безумно някой да ни сложи един шарен подбор от продукти и да очаква, че ще резултатът непременно ще е изискано ястие. Или качествен филм.

Автор: Благовеста Дамянова

Четете още: И "Оскарите" козируваха на либерал-политкоректността...