Знаете ли, че ако имунната ни система не функционира, то и най-простото миене на зъби би било смъртоносно за нас заради количеството бактерии, което ще навлезе в организма ни? Подобно на сърцебиенето и храносмилането, имунният отговор не може да бъде контролиран волево, но пък има много неща, които можете да направите, за да подобрите имунитета си.

Сън

Малко хора са наясно, че добрият сън е пряко свързан с имунитета. Проучванията сочат, че хората, които спят по-малко от 6 часа на 24 часа, са по-податливи на болести. Възрастните се нуждаят поне от 7 часа сън в денонощието, тийнейджърите – между 8 и 10 часа, а малките деца и кърмачетата – по над 14! Ако имате проблеми със заспиването, опитвайте се да редуцирате времето пред екран, особено вечер, и правете физически упражнения.

Хранене и имунитет

Яжте пълнозърнести храни. Те са богати на антиоксиданти, които имат благотворно отношение към имунитета. Консумирайте повече полезни мазнини. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в зехтина и в повечето студеноводни риби, доказано имат благоприятен ефект върху дейността на имунната система. Яжте повече храни с „добри бактерии“ (кисело мляко или кефир) или добавяйте към храната си качествен пробиотик. Ограничете приема на добавена захар и се опитайте да консумирате пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

Спорт и движение

Спортувайте редовно, но умерено. Нека натоварването ви е съобразено с възрастта и физическата ви кондиция. Редовната и правилно дозирана физическа активност е силен имуностимулатор.

Пийте достатъчно вода

Хидратацията няма непременно да повиши имунитета ви, но ще се отрази благотворно на цялостното ви здравословно състояние. Поддържането на добре овлажнени лигавици спомага за по-доброто им функциониране, включително и като щит срещу бактерии и вируси. Дехидратацията може да наруши цялостното представяне на организма ви - разстройство на храносмилането, затруднения на сърдечната и бъбречната функция, а това може да увеличи податливостта към болести.

Управлявайте нивата на стрес

Облекчаването на стреса и безпокойството е от ключово значение за вашето здраве. Смехът, релаксацията и спокойствието влияят благотворно на целия ви организъм, включително и на имунитета.

Използвайте хранителни добавки разумно

Приемът на витамин C, витамин D, цинк, селен, В витамини, както и на някои растителни екстракти има доказано с многобройни клинични проучвания положително въздействие върху имунитета. Допелхерц Имун+Арония е иновативен продукт за имунитет произведен в Германия, който съчетава в една дневна доза 500 mg витамин С, витамин D, селен, цинк, мед и концентрати от сок от арония, портокал и червено грозде. Това е течна форма, като комбинацията е разработена с цел ефективно подсилване на имунната система. Продуктът е с приятен вкус, а индивидуалният флакон осигурява лесен и удобен прием, както и висока и точна доза от полезните съставки. Използването на концентрати на растителни екстракти има няколко предимства. От една страна осигурява ценни вещества на организма (полифеноли, флавоноиди, витамини и микроелементи) в достатъчно количество, а в същото време спомага за съхранението им.

Допелхерц е традиционна немска марка хранителни добавки и е един от лидерите на пазара в Германия. Допелхерц е собственост на семейна компания с над 350 годишна история, а продуктите се произвеждат в северния немски град Фленсбург, съвсем близо до границата с Дания. Освен високото качество, фокус в работата на компанията винаги е била и темата за опазване на природата. В резултат от над 20 годишни усилия в момента цялата компания и всички продукти Допелхерц са климатично неутрални.

Тук можете да прочетете още съвети от Допелхерц за подсилване на имунната система.

(в материала има продуктово позициониране)