Човекът със златната кръв, който спасява живота на близо 2 милиона бебета

Това е историята на австралиеца Джеймс Харисън, който е на 82 години и е известен на света като „Човекът със златна кръв“.

Когато е на 14 години Джеймс претърпява сложна операция на гръдния кош. Преливат му 13 литра кръв. След операцията младежът остава в болница три месеца. Тогава осъзнава, че дарената му кръв му спасява живота и си дава обещание да стане дарител на свой ред. За първи път го прави през 1954 г. Скоро след това лекарите откриват, че кръвта на харисън съдържа много силни и устойчиви антитела към Rh D антигена.

Тогава животът му е застрахован за един милион долара.

View post on Instagram
 

Въз основа на неговата кръвна плазма е създаден серум, който предотвратява образуването на антитела в кръвта на плода, ако бременната е с Rh-отрицателна кръв. Това е популярният анти-D-гамаглобулин, който спасява при навременно прилагане и живота на всички следващи ембриони, които жената с резус отрицателен би износила.

View post on Instagram
 

Джеймс дарява кръв приблизително на всеки три седмици в продължение на 57 години.

През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд. До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън.

През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път. Плазмата на Харисън помага да бъде спасен живота на повече от два милиона новородени, включително на собствената му внучка.