Националните специалитети са един от най-забележителните белези, с които всяка една страна по света се отличава и гордее. Както и един от най-приятните и сладки начини да се потопим в неподражаемия чар и обаяние, които различните култури притежават.

Ето част от храните и напитките, заслужено намерили място в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Подборът е основан на изключителната връзка на тук фигуриращите гозби и питиета с начина на живот, с произхода и традициите, с практиките и уменията, с историята и духа, считани за културно богатство на съответната страна.

Лаваш

Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения. На пръв поглед приготвянето му изглежда лесно, но за направата му се изискват значителни усилия и умения. Прави се от пшенично брашно и вода. Обикновено се поднася със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда в това великолепно творение на кулинарния гений културен израз на Армения.

Пица по неаполитански „Pizzaiuolo“

Ако си мислите, че пицата е отегчително ястие, не сте се запознали с „Pizzaiulo“, или оригинална пица от Неапол. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo за истинско изкуство. Местната традиция за приготвяне на пица включва няколко етапа, сред които въртене на тестото и приготвяне на пещ. Тънкостите на тази техника се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица-производители.

Белгийска бирена култура

В Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.

Турско кафе

Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве. Кафето се приготвя на печка (или понякога горещ пясък), докато не некипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно.


Вино в грузински квеври

Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции.

Корейско кимчи

Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. обикновено се използва като добавка в други ястия, но може да се консумира и самостоятелно – като салата. Полезните качества на съставките му го правят освен апетитно и много здравословно. Лактобацилите във ферментиралото китайско зеле са доказали своя огромен принос през годините. В рецептата обаче освен китайско зеле участват и няколко други продукта, пълни с витамини и антиоксиданти – чесън, чили, ряпа и джинджифил.


Френска гастрономия

Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню.

Средиземноморска кухня

Средиземноморската кухня, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за всички етапи на приготвяне на храната, от събирането на реколтата до споделянето и консумацията. Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и разбира се, малко риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не бива да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на тези традиции не може да бъде подценена.

Мексиканска кухня

Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, включена в списъка на културното наследство. Тя е свързана със стари техники на готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. Съчетана с вековни умения, тя се превръща в цяло приключение.

Японска кухня Уашоку

Уашоку, традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната. Тя проповядва използването на природни ресурси и местна, сезонна храна.

Четете още: Топ 5 храни за отслабване