Най-загадъчните и свирепи хора в света: Племето на човекоядците

Ако трябва да посочим име на определена общност, чиито начин на живот, ритуали и култура продължават до днес да тънат в дълбока мистерия и да будят стотици въпроси, то това със сигурност ще бъде племето на Ялите, наричано още най-зловещото и мистериозно племе на планетата.

Според някои изследователи това е едно от малкото оцелели канибалски племена по света, но липсата на достатъчно пълноценна информация за бита и обичаите на това древно общество буди съмнение сред учените дали наистина става дума за човекоядци. Сигурното обаче е едно – за да влезе външен човек на тяхна територия, той или трябва да бъде лично съпроводен дотам от жител на племето, или да е... самият Индиана Джоунс.

И макар над въпросното племе да е надвиснала пълна мистерия, има и изследователи, които са на противоречивото на гореспоменатото мнение. Според тях яли не само че не са канибали, но са и... вегетарианци.

View post on Instagram
 


Всъщност истината е някъде по средата. Последни проучвания сочат, че ялите са ловци-събирачи, не използват много сложни техники за обработване на земята и отглеждат... прасета – не много, но достатъчно, за да си набавят необходимата прехрана от месен тип. Използват ефикасна напоителна система и се радват на големи реколти от основните им сладки картофи.

Ялите, или „Господарите на Земята“, населяват региона на долината Балием, насред планинската верига Джаяуиджая в Папуа, Индонезия. Живеят в девствените гори на високите области. Яли официално са признати за пигмеи, като мъжете са високи едва 150 см.

Племето е от малкото оцелели до днес племена, които продължават да водят живот коренно различен от този на съвременната цивилизация, придържайки се строго към своите правила и ритуали. До голяма степен това се дължи на факта, че са островни хора. Ялите са са полигамни и провеждат ритуали за важни поводи, при които взаимната размяна на подаръци е задължителна. Един от отличителните белези на ялите, е т.нар. „котека“, или кратуната за пениса - част от традиционното облекло на мъжете от това племе. За декоративните си цели, те не използват нищо друго освен кости и свински или кучешки зъби.

Строят кръгли или овални колиби, направени от слама и дърво, с плътни сламени покриви. Любопитното в случая е, че мъжете, жените и децата Яли спят отделно в различни колиби (хонай).

За да стигнете до селата им, трябва да изтърпите много часове ходене. Тук няма да ви помогне нито цивилизован транспорт, нито асфалтиран път, защото такива просто няма.
Народът Яли не е влизал в контакт със съвременния свят до 60-те и 70-те години, когато мисионерите постепенно започват да навлизат в тези отдалечени региони и да ги разучават.

Основното, което се знае за това племе, е, че то не е особено гостоприемно за чужденци и че ревностно пази от посегателствата на външния свят своите бит и обичаи.
Въпреки че Яли се считат за едно от последните останали канибални племена в света, тази концепция си остава до ден днешен само едно предположение на учените.
Съществуват обаче сведения, че доскоро Яли са залавяли пленници по време на войни с враждебни племена и че нищо повече не се е чувало за тези хора. Основателен повод те действително да са били канибали в миналото.

Изследователите посочват още, че враговете, които са били вземани в плен, вероятно са ставали жертва в определени празнични дни. Днес повечето от тях смятат, че след 60-те години, поради връзките на племето с хора от външния свят, канибализмът при Ялите е останал в историята.

View post on Instagram
 

Четете още: Племето, в което гостите правят секс с домакинята