Учени вещаят рязък скок на заболелите от сезонен грип догодина

Ново проучване показва, че социалната дистанция и другите мерки, взети срещу пандемията от коронавирус, ще доведат до скок на случаите на сезонен грип през следващата зима.

Различни промени в поведението, носенето на маски и масовото миене на ръце се превърнаха в новото нормално през 2020 година, тези мерки попречиха и за намаляването на разпространението на други заболявания, като сезонния грип например.

Учените обаче предупреждават, че това на пръв поглед преимущество, ще доведе до лавина от случаи на сезонен грип през идните години, тъй като всъщност повишава броя на податливите на него хора.

Броят на хората в риск вероятно ще нарасне още повече, защото мерките срещу ковид ще продължат поне още няколко месеца. Учените предполагат, че ще можем да спрем да ги спазваме, след като се въведе широкото използване на ваксина, която е доказано ефективна. Засега прогнозата е това да се случи през пролетта на 2021 г., когато други вируси ще се появят при отказването от мерките.

Тъй като респираторните заболявания и вирусите се развиват по-добре през студените месеци, учените предполагат, че през зимата на 2021 - 2022 г. ще има рязък скок на заболяемостта именно от тях.

Специалистите от университета в Принстън смятат, че тези бъдещи заболявания също ще се превърнат в заплаха за здравната система на всички държави по света.

Сезонният грип се променя много бързо чрез различни мутации и поради тази причина ваксините имат само частичен ефект и е необходимо да бъде изработвана нова всяка година.

Смъртността при него обаче е 0.1 %, докато при ковид-19 тя е 3%. Коронавирусът се разпространява малко по-бавно от сезонния грип, но при него има по-голяма вероятност от фатален край.

Освен това при сезонния грип има възможност за създаване на стаден имунитет, при който голяма част от населението на дадена държава е защитено от повторно заболяване, защото е преболедувала по-рано.

Четете още: Как да си върнем обонянието и да запазим психичното си здраве след прекаран COVID-19