СЗО: 60-70% от световното население трябва да бъде ваксинирано, за да спрем коронавируса

Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Това съобщи на брифинг ръководителят на отдела за имунизация на СЗО Кейт О'Брайън, цитиран от Tribune.

"Около 60-70% от населението трябва да бъде имунизирано или ваксинирано, за да разкъсаме веригите", каза тя.

"Затова в тази ситуация трябва да разгледаме способността на ваксините не само да осигуряват превантивна защита, но и да предотвратяват предаването. Има различни проучвания по този въпрос", добави О'Брайън.

"Трудно е да се дадат по-подробни прогнози в конкретната ситуация", каза още тя.

Междувременно от СЗО съветват да не спираме да се движим. Важно е да компенсираме все по-заседналия начин на живот с физически дейности, за да се предпазим от болести и да си осигурим по-дълъг живот.

Всички възрастни имат нужда от най-малко 150 минути физическа активност на седмица. Това е особено важно за физическото и психическо здраве в ерата на COVID-19.

За децата и юношите се препоръчва средно по един час упражнения дневно и ограничаване на времето, прекарвано пред екраните на електронни устройства.


"Увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване и контрол на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност, намалява когнитивния спад, включително болестта на Алцхаймер, и подобрява паметта", каза Рюдигер Крех, директор на СЗО по време брифинг за насърчаване на здравето, цитиран от Reuters.