Автор
Woman.bg

Ето какво да направите на Нова година, за да не се отървете от късмет

Всички си пожелаваме новата 2024-та да е по-добра от отиващата си. Но трябва да знаете, че има начин да поканите късмета в живота си. Вижте какви са те!

Поднесете на масата Hoppin 'John
В Чарлстън, Южна Калифорния, посрещането на новата година не минава без едно ястие - Hoppin 'John. В него има грах "черно око" (у нас това е боб "черно око), ориз и бекон. Местните вярват, че всяко грахче в чинията ви е равно на златна паричка. И че ако хапнете от ястието, през цялата нова година ще имате страхотен късмет. През годините към тези три основни продукта са били добавени и доста зеленчуци.

Облечете нещо бяло
Такава е традицията в Бразилия. Там всички в новогодишната нощ носят бяло за късмет и мир.


Счупеното носи щастие
В това вярват датчаните. Малко перди да удари 12-ия час и да посрещнат новата година, хората в Дания чупят на своя праг и на прага на съседите си различни съдове. Според традицията, колкото повече счупени парчета има на прага ви, толкова по-щастлива ще ви бъде годината.



Хапнете си грозде, пребройте зрънцата
Те трябва да бъдат точно 12. И да ги изядете точно в полунащ, докато часовникът отброява края на старата година. Така правят в Испания. Според Atlas Obscura, "яденето на грозде ви гарантира щастлива година".

Целунете любим човек
Точно, когато часовникът удари полунощ, целунете някого, когото обичате. Според Washington Post, тази традиция идва от английския и немския фолклор. Едно е сигурно, със сигурносте приятно да споделиш края на една година и старта на друга с някого, за когото ви пука.


Скочете от... стол
Звучи малко налудничаво, но е факт. В Дания хората скачат от столовете си и така „прескачат“ от старата в новата година. За да донесат късмет в дома си и да прогонят лошите духове.

Оставете вратата отворена
В това поверие има най-много логика. Защото, когато вратата е отворена, старата година ще може безпрепятствено да си отиде и да направи място на новата. Е, ако ви е студено или ви е страх от неканени гости, оставете балконската врата поне открехната.

Цветът на бельото е решаващ
Много е важно преди да изберете тоалет за празника, да си дадете ясна сметка какво точно искате най-много от новата година. Защото в Латинска Америка вярват, че цветът на бельото ни гарантираразлични придобивки. Жълтото ще ви донесе късмет, червеното - любов, а бялото - мир.