Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да устоим, когато работим от кухнята

От март месец повечето от нас живеят и работят от дома си заради пандемията. Стресът е по-голям от преди, задачите се роят, а за тези, които са родители и трябва да съчетават работата от кухнята с гледането на децата си, е още по-трудно. Всичко това води до изкушението да отваряме хладилника по-често от преди, включително и шкафа с вредните опаковани храни. Да, но храната е горивото, което даваме на организма си. И ако го захранваме с лошо гориво няма как да очакваме блестящи резултати. Затова в днешния новогодишен епизод на „Код здраве” ценни съвети ни дава диетологът и психолог Ипократис Пападимитракос, който повече от 20 години е един от водещите консултанти по хранене в България.

Пред Радина Василева той споделя, че от началото на пандемията повече хора го търсят за помощ с главна цел не толкова смъкване на телесна маса, а създаване на правилни и устойчиви хранителни навици. „Никога не е късно за това. Първо човек трябва да осъзнае кое не е правилното. Промяната в хранителните навици освен че изисква постояноство, е и голямо предизвикателство”, споделя Ипо. Това, което съветва клиентите си, е всеки път, когато тръгват към хладилника или шкафа, да си зададат следния въпрос – гладен ли съм, или просто ми се яде.

В последно време един от най-честите въпроси, които получава, са свързани с храните, които могат да подсилят имунния отговор на организма. „Нека първо обаче всеки си даде следния отговор – колко и каква храна консумира на ден. Друг е въпросът и колко разнообразно се храним изобщо... Направих експеримент и стана ясно, че в повечето семейства това разнообразие липсва. Хората са склонни да мислят сложно. Нека се мисли хладнокръвно, а не емоционално, да се видят проблемите и да започнат един по един да се оправят”, съветва Ипо.

Но освен загуба на килограми, немалка част от хората, които са станали клиенти на Ипо лека-полека започват да коригират и други заболявания, които са придобили от по-рано. Но несъмнено неговата най-голяма гордост е, че благодарение на работата си, е помогнал на много жени да забременеят. Вижте какво още споделя Ипократис Пападимитракос във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос е един от водещите консултанти по хранене в България с над 20 години опит. Методологията му се отличава с психологическия му подход към диетите и отслабването. Помогнал е на повече от 15 000 души да постигнат и задържат желаните килограми, като открият своето „нормално“ хранене и го превърнат в навик.
Ипократис е първият диетолог в България, който заговори за "нормално хранене". Индивидуалният подход към всеки клиент и завидният успех на неговите методи му спечелиха голяма известност. Заговори се за "ИПОлогоя" или "Методът на Ипо". През 2012 г. излиза и книгата му "ИПОлогия на храненето", където Ипократис представя един напълно нов подход към диетите и борбата с килограмите. През 2014 г. излиза допълнено издание на книгата. От 2012 г. Ипократис има регулярна ежеседмична рубрика по БГ радио – „От понеделник“.

Роден е в Каламата, Гърция. Установява се в София през 1993 г. Завършва кинезитерапия в НСА и магистратура по психология във Великотърновския университет. Защитава докторат и специализира в областта на психосоматичните заболявания.

Повече за Ипократис, за неговата методология и програми, можете да видите в www.ipokratis.bg



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS