През последните месеци станахме свидетели на не един или два случая на повторно заразяване с Ковид-19. Както по света, така и у нас. Въпреки първоначалните уверения на специалисти, че изградените антитела ще защитят организма от втори щурм на новия коронавирус, оказа се, че това не е точно така.

А сега нека да видим на какво може да се дължи това нежелано второ пришествие...

Според руския вирусолог Анатолий Алтщайн рискът от завръщане на инфекцията с Ковид може да се провокира най-вече от отслабената имунна система на организма, което е нормално последствие от прекараното заболяване. Експертът твърди, че това може да се случи дори и при липса на симптоми, т.е. ако вече сте били болни, но не сте разбрали.

Тук е мястото да напомним, че имунитетът е особено слаб след прием на антибиотици, особено ако пиенето им е било съпътствано от дълъг курс на лечение.

Алтщайн предупреждава всички, които вече са се срещнали веднъж с коварния вирус, да не бързат да се отпускат и успокояват, тъй като това може да им изиграе лоша шега. "Трябва да продължите да носите маски, да спазвате дистанция, да пиете много вода и нужната доза витамини, предписани от личния лекар", допълва той.

Специалистът алармира още, че втората инфекция може да бъде дори по-тежка от първата. Той припомня и ключовите признаци на коронавируса, а именно висока температура, кашлица, загуба на обоняние, болки в гърлото, отпадналост и чувство на слабост и умора.

Как да засилите имунитета?

Ако трябва да цитираме лекарят и телевизионния водещ Евгений Комаровски, за засилване и защита на имунитета най-добра роля ще изиграят честата физическа активност, правилното хранене, пълноценният сън, регулирането на теглото, положителните емоции и, не на последно място - редовният секс.

Четете още: Какво издава, че детето ви има сърдечно заболяване