Автор
Ива Петрова

Какво издава, че детето ви има сърдечно заболяване

Детето може да развие проблеми със сърцето още в майчината утроба. Много е важно бъдещата майка да си прави всички необходими изследвания по време на бременността – тогава заболяванията могат да бъдат открити още преди раждането. Някои новородени имат нужда от спешна операция през първите дни или седмици от живота си.

В редки случаи плодът се подлага на операция още преди раждането – такива процедури са уникални, но вече са възможни. Други сърдечни пороци не изискват оперативна намеса. Детето само трябва да се преглежда редовно от кардиолог, който да оцени рисковете, свързани с вродения дефект.

През първите две години от живота на детето могат да се проявят кардиомиопатии. Те биват различни видове и се диагностицират най-вече клинично. Детето започва да проявява симптоми на сърдечна недостатъчност – нарушения на сърдечния ритъм, загуба на съзнание. В този случай се прави ехографски преглед на сърцето.

Деца на над една годинка след прекарано инфекциозно заболяване могат да развият миокардит. Почти всички хора минават през това поне веднъж в живота си. Симптомите са повишена умора, задъхване, нарушения на сърдечната дейност.

От раждането и през целия период на израстване детето може да проявява нарушения на сърдечния ритъм. Понякога те се откриват случайно при провеждане на преглед за нещо друго.



Преходната възраст

С годините проблемите се променят, подрастващите могат да развият заболявания, характерни за възрастните – като хипертензия. Детският организъм се развива неравномерно и затова е подложен на стрес. Неустойчивото артериално налягане и световъртежите са нещо преходно, но е добре да се избегнат някои рискови фактори. Например през периода на активен растеж детето е най-добре да не практикува спортове, свързани с повишени физически натоварвания.

Важно е родителите да обяснят на тинейджъра, че не е хубаво да стои дълго прав, да променя рязко позата си. Лекарите често препоръчват децата на тази възраст да спят на легло, приповдигнато в зоната на главата. Има упражнения, които помагат за по-леко понасяне на неприятните симптоми – например при световъртеж е полезно рязкото свиване на юмруци.



Тревожни признаци

Заведете детето на кардиолог, ако разходките пеш и качването по стълбите изведнъж са започнали да го уморяват. Тревожен признак е учестеното дишане. Друг симптом, който може да се дължи на сърдечни заболявания при децата, е липсата на положителна динамика в телесното тегло. Ако на една годинка детето тежи по-малко от 10 кг, отидете на лекар. Не е задължително това състояние да е причинено от сърдечни заболявания, но е необходимо да се установи причината.

Независимо от здравословното състояние на детето родителите трябва редовно да му мерят кръвното налягане, още от самото раждане. При това е важно да знаете съотношението в налягането при мерене на ръцете и на краката, за да можете да забележите аномалии в развитието на големи кръвоносни съдове. Поради същата причина трябва да обърнете внимание и на евентуални разлики в налягането, измерено на дясната и на лявата ръка. Редовните процедури ще ви помогнат също така да откриете бъбречни заболявания и ендокринни нарушения, при които хипертензията да е вторично явление.

Един от важните симптоми, намекващи за проблеми със сърцето, е загубата на съзнание. Припадъците често са свързани с анемия и се дължат на това, че мозъкът не се кръвоснабдява достатъчно активно.

Рискови групи

За да понижите риска от сърдечни заболявания, важно е цялото семейство да води здравословен начин на живот. Ако и майката, и бащата имат наднормено тегло, най-вероятно и детето ще страда от същото, защото ще копира техния подход към храненето и физическите натоварвания.

Когато обмисляте менюто за цялото семейство, трябва да спазвате правилен баланс между качество и количество. Ако детето почти не се натоварва физически, порциите не бива да са твърде калорични.

За поддържане на добра физическа форма не е задължително да ходите на фитнес. Старайте се да си правите повече и по-продължителни семейни разходки. Полезни натоварвания са тичането и аеробните упражнения.

Ако някой от роднините ви е получил инфаркт на миокарда на възраст под 45 години, трябва да направите необходимите изследвания, за да сте сигурни, че детето ви няма вродено сърдечно заболяване. Диагностиката е задължителна и ако в семейството ви е имало случаи на внезапна смърт при нещастен случай, например при автомобилна катастрофа, или ако някой от близките ви се е удавил. Подобни злополуки често стават в резултат на загуба на съзнание, която, както споменахме, може да е признак на сърдечно заболяване.

Четете още: Британски учени: Новият щам на Ковид-19 може да е по-заразен за децата